Oikeustiede:öljyvahinko
öljyvahinko
öljyvahinko |
Öljyvahingon määritelmä vaihtelee sen perusteella, onko kyse maa-alueella tapahtuvasta öljyvahingosta vai alusöljyvahingosta. Maa-alueen öljyvahingolla tarkoitetaan sellaista maa-alueella tapahtuvaa vahinkoa tai haittaa, jonka maahan tai veteen joutunut öljy aiheuttaa ihmiselle tai ympäristölle likaamalla, turmelemalla tai pilaamalla maaperää, vesiä, kasvillisuutta, eläimistöä, laitteita tai rakenteita. Alusöljyvahingolla tarkoitetaan aluksesta aiheutuvaa tapahtumaa tai samaa alkuperää olevaa tapahtumasarjaa, joka johtaa tai saattaa johtaa öljypäästöön ja joka vaarantaa tai saattaa vaarantaa vesistön tai meriympäristön taikka rannikon tilan tai niihin liittyviä etuja ja joka vaatii kiireellisesti suoritettavia toimia. Määritelmien erojen taustalla on se, että maaperään päätynyt öljy aiheuttaa yleensä heti haittaa ihmiselle ja ympäristölle. Alusöljyvahingon määritelmä on laajempi ja siinä torjuntatoimilla on keskeinen merkitys. Taustalla on se, että mereen päässyt ja siihen sekoittumaton öljy voidaan usein kerätä veden pinnalta ennen merkittävien ympäristöhaittojen syntymistä, mikä korostaa öljyntorjunnan merkitystä. Maa-alueiden öljyvahinkojen sääntely on kansallista, kun alusöljyvahinkojen sääntely perustuu pääosin kansainvälisiin sopimuksiin.
Öljyvahinko on käsitteenä pidettävä erillään vahingonkorvauksesta. Öljyvahingon määritelmää ei ole sidottu tietyllä alueella harjoitettuun toimintaan. Öljyvahingon merkittävimmät taloudelliset seuraukset aiheutuvat maaperään tai veteen joutuneen öljyn poistamisesta ja leviämisen estämisestä. Nämä öljyntorjunnasta aiheutuvat kustannukset kuuluvat lähtökohtaisesti kokonaisuudessaan aiheuttamisperiaatteen mukaan nimetyn tahon maksettavaksi, mikäli ne ovat olleet välttämättömiä. Lisäksi öljyvahinko voi aiheuttaa sellaisia taloudellisia menetyksiä, jotka oikeuttavat vahingonkorvauksiin. Korvaukset edellyttävät sitä, että öljyvahinko kohdistuu luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön oikeudellisesti suojattuihin taloudellisiin etuihin. Merialueilla aluksista tapahtuvista öljypäästöistä voidaan määrätä hallinnollinen öljypäästömaksu, joka peritään valtiolle.
Öljyvahinkojen sääntely tuli ajankohtaiseksi 1970-luvulla eräiden suurten alusöljyvahinkojen johdosta. Ensin luotiin kansainvälisiin sopimuksiin perustuva alusöljyvahinkojen korvausjärjestelmä, jonka rinnalle syntyi kansallinen öljysuojarahasto.
Käytetyt lähteet: Laki öljysuojarahastosta (1406/2004), Pelastuslaki (379/2011)Kirjoittaja: Jouko Tuomainen
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:öljyvahinko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:öljyvahinko.)