Oikeustiede:kunnan jäsenen valitusoikeus

    Tieteen termipankista

    kunnan jäsenen valitusoikeus

    kunnan jäsenen valitusoikeus
    Määritelmä kaikkien kuntalaisten käytettävissä oleva mahdollisuus saattaa kunnassa päätetyn asian laillisuus hallinto-oikeuden tutkittavaksi
    Selite

    Kaikki kunnan jäsenet voivat tehdä kunnallisvalituksen, jolla he saattavat kunnassa päätetyn asian laillisuuden hallinto-oikeuden tutkittavaksi. Kunnallisvalituksen tekemisen edellytyksenä on valtuuston päätöstä lukuun ottamatta ensin oikaisuvaatimuksen tekeminen toimielimelle. Kunnan jäsenyys määräytyy kuntalain 3 §:n mukaan, eli se on käsitteenä laajempi kuin kunnan asukas. Kunnan jäseniä ovat lain mukaan ensinnäkin ne henkilöt, joiden kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta kyseinen kunta on eli kunnan asukkaat. Heidän lisäkseen kunnan jäseninä pidetään yhteisöjä, laitoksia ja säätiöitä, joiden kotipaikka on kunnassa. Myös ne, jotka omistavat tai hallitsevat kiinteää omaisuutta kunnassa, voivat tehdä valituksen. Kunnan jäsenyyttä määrittää se, kenellä on esimerkiksi verovelvollisuuden perusteella kiinnostusta valvoa kunnan toiminnan laillisuutta. Kunnallisvalitusta on kutsuttu eräänlaiseksi kansalaisvalitukseksi (actio popularis). Oikaisuvaatimus- ja valitusaika alkaa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaiselle päätös annetaan tiedoksi erikseen, kun taas kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi tietoverkossa.



    Lähteet: kuntalaki (410/2015) 3 §, 137 §, 140 §
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Kirsi Kuusikko

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    MäkinenE2010, Harjula&Prättälä2019, Kuusikko&Lindroos&Lohiniva-Kerkelä2019

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:kunnan jäsenen valitusoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kunnan jäsenen valitusoikeus.)