Kirjallisuudentutkimus:marginaali

    Tieteen termipankista

    marginaali

    marginaali
    Määritelmä maantieteellinen, yhteiskunnallinen, taloudellinen tai kulttuurinen syrjäisyys ja toissijaisuus verrattuna keskustaan; myös kirjan sivun tyhjä reuna
    Selite

    Marginaalin käsitteellinen vastinpari on keskustan käsite. Matti Savolainen kiteyttää keskustan edustajan muotokuvan toimittamansa teoksen Marginalia ja kirjallisuus (1995) johdannossa:

    Kärjistäen voi todeta, että dominoivassa keskustassa on länsimainen, valkoinen, keskiluokkainen, jokseenkin pitkälle koulutettu heteromies. Hän määrittelee, kontrolloi ja hallitsee niitä, jotka ovat erilaisia kuin hän. Tämä ei tarkoita, että tämä konstruoimani yleistys aina edes tietää olevansa keskustassa tai että hän tietoisesti käyttää keskustan hänelle myöntämää valtaa. Pikemminkin voidaan sanoa, että hän on väistämättä historiallisesti ja yhteiskunnallisesti määräytyneiden arvojen, arvostusten ja käsitysten verkostossa, joka ei ole täysin hänen hallinnassaan.
    Marginaalin käsitettä on käytetty erityisesti kulttuurintutkimuksessa, postkolonialismin tutkimuksessa ja feministisessä kirjallisuudentutkimuksessa. Esimerkiksi feministitutkijat ovat korostaneet, että patriarkaatissa naisen kokemus marginalisoidaan ja miehinen kokemus esitetään vallitsevana normina. Marginaalisuus saattaa olla sekä haitta että etu; parhaassa tapauksessa reunapositio vahvistaa naisten kykyä hahmottaa patriarkaatin toimintamekanismeja, koska poissulkeminen voi auttaa huomaamaan sen mistä on tullut suljetuksi. Etäisyys valtakulttuuriin saattaa lisätä vapautta luoda uudenlaista, itsenäistä taidetta.
    Lisätiedot Latinan la margo, margin= reuna

    Erikieliset vastineet

    marginenglanti (English)
    margeranska (français)
    marginalitéranska (français)
    marginalruotsi (svenska)
    Margesaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:marginaali. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:marginaali.)