Oikeustiede:oikeudellistuminen
oikeudellistuminen
oikeudellistuminen |
Määritelmä
oikeudellistumisella on viitattu säädösten, oikeudenkäyntien ja lakimiesten määrän lisääntymiseen sekä siihen, että oikeus tunkeutuu yhä laajemmin elämänalueille, jotka aiemmin ovat olleet vähän säänneltyjä tai sääntelemättömiä
Selite
Oikeudellistumisen myötä viralliset normit ovat korvanneet epävirallisten normien asemaa yhteiskunnassa. Oikeudellistuminen on vaikuttanut myös ihmisten välisiin suhteisiin ja siihen, kuinka he jäsentävät oman asemansa ja ongelmansa. Kehityksen myötä yhä laajemmin käsitetään juridisiksi ongelmia, jotka aiemmin on jäsennelty muulla tavoin, ja asioita pyritään ratkaisemaan yhä laajemmin juridisen koneiston kautta. Tyypillinen esimerkki tästä on esimerkiksi nautintoaineiden käytön kuten tupakoinnin sääntely ja valvonta. Oikeusjärjestelmä pyrkii myös säätelemään tai jopa hävittämään käyttäytymisen muotoja, joihin aiemmin ei puututtu. Toisinaan modernia länsimaista yhteiskuntaa onkin kutsuttu läpijuridisoituneeksi.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Kaijus Ervasti
Kirjoittaja: Kaijus Ervasti
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:oikeudellistuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeudellistuminen.)