Oikeustiede:seurakuntayhtymä
seurakuntayhtymä
seurakuntayhtymä |
Seurakuntayhtymiä on lain edellyttämiä ja vapaaehtoisia. Saman kunnan alueella olevien seurakuntien on muodostettava seurakuntayhtymä. Myös vapaaehtoisuuden pohjalta seurakuntayhtymä voidaan perustaa (ja myös myöhemmin haluttaessa purkaa, jos siihen kuuluu kahden tai useamman kunnan alueella olevia seurakuntia). Sen sijaan aikaisempaa kahtiajakoa täydelliseen ja osittaiseen yhteistalouteen ei seurakuntayhtymissä enää kirkkolain mukaan ole.
Seurakuntayhtymälle on hyväksyttävä perussääntö, jossa määrätään ainakin yhtymän hoidettavaksi annettavat tehtävät, sekä annetaan muut määräykset, jotka ovat tarpeen yhtymän ja sen seurakuntien osoittamiseksi.
Kirkkolaki määrää, että seurakuntayhtymän on hoidettava asiat, jotka koskevat yhtymään kuuluvien seurakuntien kirkollisverotusta, kirkollisverojen ja muiden yhteisten tulojen jakoa seurakuntien kesken sekä kirkon keskusrahastoon suoritettavia maksuja ja talousarviota, rahatointa, kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja tilintarkastusta. Seurakuntayhtymän on lisäksi hoidettava seurakuntien henkilöstöasiat, jotka koskevat: 1) palkan ja työnantajasuoritusten maksamista, työnantajailmoitusten tekemistä ja palkkakirjanpitoa; 2) nimikirjanpitoa, jollei kirkkolaissa toisin säädetä; 3) virka- ja työehtosopimusten tekemistä ja tulkintaa sekä paikallisesti toteutettavien palkantarkistusten tekemistä tai palkantarkistuksia koskevien esitysten tekemistä kirkon sopimusvaltuuskunnalle; sekä 4) luottamusmiestoimintaa, työsuojelua, työterveyshuoltoa sekä työnantajan ja työntekijöiden välistä yhteistoimintaa.
Päätöksenteko yksittäistä seurakuntaa koskevissa kirkkovaltuustolle kuuluvissa asioissa kuuluu seurakuntayhtymälle, jollei tätä päätösvaltaa ole siirretty kirkkolaissa säädetyllä tavalla seurakunnille.
Seurakuntien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä seurakuntien kiinteästä omaisuudesta ja sen luovuttamisesta päättää seurakuntayhtymä, jollei näitä asioita ole perussäännössä annettu seurakuntien hoidettaviksi. Seurakuntayhtymän päätettäväksi voidaan perussäännössä antaa myös muita hallintoon ja talouteen liittyviä asioita sekä siinä mainittuja seurakunnalliseen toimintaan liittyviä tehtäviä ja työmuotoja.Kirjoittaja: Pekka Leino
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:seurakuntayhtymä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:seurakuntayhtymä.)