Ympäristötieteet:viherkatto
viherkatto
viherkatto |
Viherkatto muodostuu siis toiminnallisten ja esteettisten tavoitteiden mukaisesta kasvillisuudesta sekä kasvualustasta, salaojakerroksesta ja vedeneristyksestä. Viherkatot jaetaan rakenteen perusteella intensiivisiin tai ekstensiivisiin viherkattoihin ja kasvillisuuden perusteella neljään eri tyyppiin; 1.maksaruohokatto, 2. niitty/ketokatto, 3. heinäkatto, 4. kattopuutarha (RT 2015).
Viherkattojen rakentamisen perusteet voivat olla esimerkiksi esteettiset, terveydelliset tai toiminnalliset. Viherkattojen avulla luodaan vihreitä ulkotiloja. Lisäksi ne lieventävät monia kaupunkiympäristön haitallisia vaikutuksia. Viherkattojen rakentamisen tärkeä peruste on sade- ja sulamisvesien hallinta tiiviisti rakennetuilla alueilla sekä meluntorjunta. (RT2015)
Lisäksi viherkattojen ominaisuudet voivat lieventää kaupunkien lämpösaarekeilmiötä, sekä parantaa rakennusten energiatehokkuutta lisäämällä lämpöeristystä ja vastaavasti jäähdyttämallä lämpimään aikaan haihdunnan avulla. Viherkatot myös lisäävät alueen paikallista biodiversiteettiä.Viherkattojen rakenteeseen kuuluvat seuraavat elementit alhaalta ylöspäin lueteltuna: 1. vedeneristys (katon pinta), 2. juurisuoja, 3. salaojitus, 4. kasvukerros, 5. kasvillisuus.
Katon kaltevuudesta riippuen katot jaetaan loiviin ja jyrkkiin kattoihin, jotka vaativat omia erityisratkaisuitaan.
Loivat katot (kaltevuus 1:10…1:80 / 5,71…0,72°): Sopivin kaltevuus rakenteelle, jonka päälle viherrakenne toteutetaan, on 1:20…1:50. Kaltevuuden tulee olla vähintään sellainen, että se ehkäisee katolla seisovan veden määrää, koska seisovassa vedessä useimmat kasvit eivät menesty.
Jyrkät katot (kaltevuus 1:10 tai jyrkempi / 5,71° tai jyrkempi): Mitä jyrkempi katto on, sitä enemmän se altistuu liukumiselle, leikkausvoimille ja kasvualustan eroosiolle. Jyrkällä katolla liukumista ehkäistään sekä rakennustapamenetelmillä että jonkin verran kasvillisuus- ja kasvualustavalinnoillaLähikäsitteet
- ekokatto (vieruskäsite)
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
- ↑ Laurila 2014
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Ympäristötieteet:viherkatto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ympäristötieteet:viherkatto.)