Epookin ja kauden kestot

Epookin ja kauden kestot

Kun täällä nyt on planeettageologiallekin oma luokkansa, niin pitäneeköhän epookin ja kauden määritelmiä hieman muokata? Planeettapuolella kausi ja epookki vastaavat kestoiltaan Maan geologian karkeampia jaotteluita, mutta ovat silti nimiltään kausia ja epookkeja. Esimerkiksi Marsin edelleen jatkuva amatsoninen kausi kattaa koko proterotsooisen ja fanerotsooisen eonin, taitaa ainakin joidenkin mukaan mennä vähän arkeeisellekin puolelle. Varhaisamatsoninen epookki kesti mahdollisesti hyvinkin toista miljardia vuotta. Vastaavasti Kuussa edelleen jatkuva kopernikaaninen kausi saattoi alkaa jo noin 2,2 miljardia vuotta sitten. Eli pitäisikö esim. epookin määritelmä olla vain "kautta lyhyempi geologinen ajanjakso", ja jättää nuo kestot sitten selitteen puolelle? Omasta mielestäni tuo olisi parempi vaihtoehto kuin se, että lisätään määritelmään, että kyse on maapallolla tyypillisistä kestoista.

Teemu Öhman (keskustelu)25. toukokuuta 2020 kello 15.59

Hyviä kysymyksiä ja on ihan totta, että nyt nämä määritelmät ovat puhtaasti maapallon näkökulmasta!

Tuo ehdotuksesi kuulostaa hyvältä. Vastaehdotuksena tuli myös mieleen, että tämän voisi ratkaista myös kahdella määritelmällä saman sivun alla, samoin kuin esim. rapakivigraniitissa? Erot määrittelyssä olisi tärkeä tuoda esille, mutta pitää vielä pohtia onko se paras tuoda jo määrittelyssä vai selitteessä. Ehkä tuo yleinen määritelmä on parempi siksi, että silloin ei tarvitse tehdä maapallo vs. muut -asetelmaa, etenkin jos muilla kappaleilla, joille ajanjaksoja on määritetty, on keskenään suurta vaihtelua tuossa epookkien ja kausien kestossa. Tosin kaksoismääritelmän voisi tehdä tasolla 1) yleinen (esim. kautta lyhyempi geologinen ajanjakso ja 2) maapallon näkökulma, ja tämän lisäksi selitteeseen avaus.

Elina Lehtonen (keskustelu)29. toukokuuta 2020 kello 07.58

Aluksi mielessäni hieman vastustin tuota kaksoismääritelmää, mutta pari yötä nukuttuani tykkään siitä huomattavasti enemmän. Maapallon näkökulma on kuitenkin se, jota termin etsijä on vailla, sillä käytännössä äärimmäisen harva lukija olisi lähtökohtaisesti kiinnostunut siitä, mitä muilla planeetoilla tapahtuu. Siinä mielessä voisi olla järkevää tuoda tuo maapallon käytäntö esille jo määritelmässä. Selitteessä voi sitten tarjota lukijalla ahaa-elämyksen siitä, että myös muilla maankaltaisilla planeetoilla on geologiset kautensa ja epookkinsa.

Teemu Öhman (keskustelu)2. kesäkuuta 2020 kello 22.05