Teologia:edustaminen

    Tieteen termipankista

    edustaminen

    edustaminen
    Määritelmä Sijaisuuden alalaji, jossa Kristus (tai pappi, kristitty) toimii niin, että hän pitää esillä suuremman ihmisryhmän asiaa ja mahdollisesti vaikuttaa siihen
    Selite

    Uusi testamentti ja Nikean uskontunnustus kuvaavat Kristuksen maanpäällistä työtä yleisesti sijaisuutena. Kun tämän työn tarkempaa sisältöä taikka toimintatapaa halutaan ilmaista rajatummin, läntinen perinne käyttää usein edustamisen (lat. representatio) tai korvaamisen (lat. substitutio) käsitteitä, jotka ovat suppeampia kuin sijaisuuden koko alaa ilmaiseva pro nobis -rakenne.

        Erityisesti Kristuksen ristinkuoleman merkityksen tulkinnassa voidaan ajatella, että Kristus edustaa ristillä koko ihmiskuntaa. Ristinkuolema voi tällöin hankkia ihmiskunnalle jonkin ”edun”, kuten anteeksiannon. Tai Kristus voi edustaa ihmiskuntaa ”uuden Adamin” merkityksessä niin että hän voittaa pahan ja siksi onnistuu ihmisenä siinä missä ensimmäinen ihminen Adam epäonnistui.

        Vaikka edustamista ja korvausta käytetään usein synonyymeinä, kummallakin termillä on oma spesifi sisältönsä. Kristus voi esimerkiksi edustaa ihmiskuntaa, voittaa pahan ja hankkia pelastusedun, vaikka varsinaista korvausta ei suoritettaisikaan. Klassiset uskontunnustukset eivät edellytä, että Kristuksen pelastava sijaisuus (lat. pro) ja edunhankinta (lat. propter) tulisi ymmärtää juuri edustamisen tai korvaamisen merkityksessä. Edustaminen on yksi sijaisuuden tapa ja samalla yksi edunsaannin tapa.

        Kristuksen työn selittämisen lisäksi termiä edustaminen eli representaatio käytetään myös pappisviran luonteesta puhuttaessa. Papin voidaan yhtäältä katsoa edustavan omaa seurakuntaansa. Erityisesti katolisen ja ortodoksisen kirkon opetuksessa pappi edustaa jollain tavalla myös Kristusta. Esimerkiksi ehtoollismessussa voidaan katsoa olevan sellaisia uhrin piirteitä, joiden kautta pappi kytkeytyy Jeesuksen suorittamaan uhriin.

        Myös yksittäinen kristitty voi edustaa taustaryhmäänsä eri tavoin tai jopa pitää esillä Kristusta oman toimintansa kautta. Tällöin representaation käsite kuitenkin lähenee arkikielistä edustamista tai suorastaan sulautuu siihen.

    Erikieliset vastineet

    representationenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Crisp2022

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.5.2024: Teologia:edustaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:edustaminen.)