Taidehistoria:ulkoilmamaalaus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ulkoilmamaalaus | plein air -maalaus

ulkoilmamaalaus
plein air -maalaus
Definition 1800-luvulla käyttöön tullut maalaustapa, jossa maisemat, maisemaan sijoitetut henkilöhahmot ja luontoon liittyvät aiheet maalataan alusta loppuun saakka ulkona luonnonvalossa
Explanation Ulkoilmamaalaus omaksuttiin vähin erin 1800-luvun loppupuolta kohti. Jo 1800-luvun alussa osa englantilaisista taiteilijoista (esim. John Constable 1776–1837 ja William Turner 1775–1851) harrastivat ulkona työskentelyä, mutta silti vielä vuosisadan puolivälissä lopulliset teokset maalattiin säännönmukaisesti sisällä ateljeessa. Varsinaista ulkoilmamaalausta pidetään ranskalaisena ilmiönä. Sen aloittajia olivat Barbizonin koulukunnan taiteilijat ja impressionistit. Miltei pakollista teoksen maalaamisesta alusta loppuun asti ulkona tuli 1870–1880-luvuilla. Tällöin monissa Ranskan, Englannin ja Pohjoismaiden taiteilijasiirtokunnissa harjoitettiin järjestelmällisesti ulkoilmamaalausta.
Ulkoilmamaalauksen tunnuspiirteinä on pidetty spontaania maalaustapaa ja aiempaa vaaleampaa ja kirkkaampaa väriasteikkoa. Osaltaan menetelmän yleistymiseen ja vakiintumiseen vaikuttivat tehdasvalmisteisten putkiloissa myytävien öljyvärien ja kokoontaitettavien maalaustelineiden tulo markkinoille. Ne helpottivat taiteilijoiden työtä ja mahdollistivat nopean alla prima -maalauksen.
Additional Information ransk. en plein air = ulkona, ulkoilmassa

Equivalents

plein air paintingenglanti
en plein airenglanti
peinture en plein airranska
Pleinairmalereisaksa
Freilichtmalereisaksa
пленэрvenäjä
plenäärviro
vabaõhumaalviro

Sources

Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.11.2020: Taidehistoria:ulkoilmamaalaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:ulkoilmamaalaus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →