Taidehistoria:tessera

    Tieteen termipankista

    tessera

    Laastiin kiinnitettyjä lasitesseroita. Sinisten ohella oikealla yksi kullattu tessera. Mosaiikkifragmentti Nea Monin luostarista Kreikasta. 4,5 x 3,4 cm. Keskibysanttilainen kausi, 1000-luku. OA.5849, The British Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
    tessera
    Määritelmä


    1) esimerkiksi kivestä tai lasista valmistettu pieni laatta, joka on usein muodoltaan kuutiomainen ja joita käytetään mosaiikin rakennusosina

    2) antiikin Rooman kulttuurissa pieni metallista, keramiikasta tai luusta valmistettu, yleensä pyöreä laatta, jolla oli useita käyttötarkoituksia
    Selite

    Mosaiikkien valmistuksessa käytettiin aluksi luonnon muovaamia värillisiä kiviä, mutta antiikin kulttuurin hellenistisellä kaudella alettiin valmistaa tesseroita. Erityisesti bysanttilaisissa mosaiikeissa käytettiin tesseroiden valmistuksessa sekä värillistä lasia että kirkasta lasia, johon yhdistettiin lehtikultaa.

    Toisessa merkityksessään antiikin kulttuurin tesseraa käytettiin esimerkiksi arpana ja pelimerkkinä, tai se oli kuitti tai pääsylippu esimerkiksi kylpylään, teatteriin tai muihin näytöksiin. Pyöremuotoiset tesserat oli tavallisesti valmistettu lyijystä, pronssista tai terrakotasta, neliömäiset puolestaan (norsun)luusta tai puusta. Metallinen tessera muistutti metallirahaa ja usein siinä oli keisarin kuva. Keisari saattoi heittää näitä yleisön joukkoon roomalaisten festivaalien aikana, ja niitä saattoi vaihtaa rahaksi tai erilaisiksi lahjoiksi.
    Lisätiedot muinaiskr. tessares = neljä > lat. tessera = arpa, arpakuutio

    Erikieliset vastineet

    tesseraenglanti (English)
    tesseraitalia (italiano)
    tesseralatina (Latina)
    tesseraruotsi (svenska)

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000, The Oxford classical dictionary 2012

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Taidehistoria:tessera. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:tessera.)