Taidehistoria:pendentiivi

    Tieteen termipankista

    pendentiivi | holvikolmio

    Konstantinopolin (Istanbulin) Hagia Sofian laaja, ikkuna-aukkojen reunustama keskuskupoli ja neljä pendentiiviä. Kuva: Christophe Meneboeuf 2010. CC BY-SA 3.0.
    Yksi neljästä Kansalliskirjaston kupolisalin pendentiivistä. Kirjaston vuoden 1880 korjaustöiden yhteydessä toteutetun koristemaalauksen aiheena on laulun ja runouden joutsen. Taiteilija Severin Falkman ja koristemaalari C. H. Carlsson. Kuva: Hanna Kemppi 2019.
    pendentiivi
    holvikolmio
    Määritelmä arkkitehtuurissa kupoliin liittyvä kolmiomainen, sivuiltaan kaareva holvin osa
    Selite Pyöreän kupolin yhteydessä on neljä pendentiiviä, jotka yhdistävät neli- tai monikulmaisen huonetilan kupoliin tai kupolinkaulaan. Pendentiivien tehtävänä on jakaa kupolin painoa alemmas pilarien ja seinäpintojen kannateltaviksi. Pendentiivi kehittyi muotoonsa ja tehtäväänsä Itä-Rooman bysanttilaisessa arkkitehtuurissa etenkin Konstantinopolin Hagia Sofia -kirkon suunnittelu- ja rakennustöiden myötä 500-luvun alkupuolella. Pendentiivin täsmällinen alkuperä on epävarma, mutta esikuvia oli sekä roomalaisessa että armenialaisessa arkkitehtuurissa.
    Lisätiedot lat. pendere = riippua > ransk. pendentif

    Erikieliset vastineet

    pendentiveenglanti (English)
    pendentifranska (français)
    pendentivruotsi (svenska)
    Hängezwickelsaksa (Deutsch)
    Pendentifsaksa (Deutsch)
    парусvenäjä (русский)

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Taidehistoria:pendentiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:pendentiivi.)