Taidehistoria:pantokrator

    Tieteen termipankista

    Pantokrator | Kaikkivaltias

    Kristus Kaikkivaltias. Apsismosaiikki Cefalún katedraalissa, 1100-luku.
    Pantokrator
    Kaikkivaltias
    Määritelmä Kristusta maailmankaikkeuden hallitsijana esittävä frontaali kuva-aihe, jossa Kristus istuu valtaistuimella ja siunaa oikealla kädellään sekä pitää vasemmassa kädessään avointa tai suljettua Evankeliumikirjaa tai kirjakääröä
    Selite

    Kuva-aihe on kehittynyt varhaiskristillisen kirkon piirissä ja vakiintunut Itä-Rooman keisarikunnan taiteessa. Kaikkivaltias-aiheessa Kristus voidaan kuvata koko- tai puolivartalokuvana. Pään ympärille kuvataan sädekehä, jonka sisäpuolella on risti. Lisäksi kuva-aiheeseen merkitään nimi Jeesus Kristus kreikankielisessä muodossa monogrammina IC XC (Ἰησοῦς Χριστός). Aiheesta tunnetaan hieman toisistaan poikkeavia muunnelmia lähinnä sen mukaan, millaisessa asennossa Kristuksen siunaava käsi on tai piteleekö hän avattua tai suljettua kirjaa vai kirjakääröä. Kirjaan tai kirjakääröön kirjoitettu teksti voi myös vaihdella, mutta on peräisin Raamatusta ja tavallisesti evankeliumiteksteistä, joskus Ilmestyskirjasta.
    Pantokrator-aihe voidaan kuvata sekä ikoneihin, mosaiikkeihin että seinämaalauksiin. Ortodoksisessa kirkossa Kristus Kaikkivaltias -ikoni sijoitetaan tavallisesti ikonostaasiin alariville kuninkaanovien oikealle eli eteläpuolelle. Seinämaalauksin tai mosaiikein koristeltujen kirkkotilojen kuvaohjelmissa Pantokrator-aiheen sijoittelu on pitkälti vakiintunut: Pantokrator kuvataan kirkon keskuskupolin lakeen, harvemmin alttarin apsikseen.

    Tunnettuja Pantokrator-aiheita ovat esimerkiksi Egyptissä Siinain Pyhän Katariinan luostarissa säilynyt enkaustiikkaikoni (500-luku), Turkissa Istanbulissa Hagia Sofian ylägallerian mosaiikki (noin 1260-luku), Kreikassa Dafnin luostarin keskuskupolimosaiikki (noin 1080-1100), Italiassa Sisiliassa Cefalùn katedraalin apsismosaikki (1100-luku) ja Venäjällä Novgorodin Iljankadun Kristuksen kirkastumisen kirkon keskuskupolimaalaus (Teofanes Kreikkalainen, noin 1378).
    Lisätiedot kreik. pantokrator= kaikkea hallitseva

    Erikieliset vastineet

    Pantocratorenglanti (English)
    Pantokratorenglanti (English)
    Παντοκρаτωρkreikka (ελληνικά)
    Pantokratorruotsi (svenska)
    Вседержительvenäjä (русский)
    Пантократорvenäjä (русский)

    Käytetyt lähteet

    Arseni1999

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Taidehistoria:pantokrator. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:pantokrator.)