Taidehistoria:kotkamatto

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

kotkamatto

Piispanvihkimyksessä käytetään suorakaiteenmuotoista isoa kotkamattoa.
Jerusalemin patriarkka Theofiloksen vierailun yhteydessä Heinävedellä Valamon luostarin Kristuksen kirkastumisen kirkossa palveli liturgiassa 11.9.2010 patriarkan lisäksi kahdeksan piispaa. Heitä varten kuvan etualalle juhlamatolle on aseteltu kotkamatot valmiiksi. Patriarkan ja Suomen arkkipiispan paikat ovat vierekkäin korokkeella.
kotkamatto
Definition ortodoksisen kirkon piispan toimittamassa jumalanpalveluksessa käytettävä matto
Explanation Kotkamattoon on kuvattu kotka, joka lentää muurien ympäröimän kaupungin yllä. Kotka symboloi piispan viran arvoa ja korkeutta, ja kaupunki piispan istuinta ja siihen kuuluvaa hiippakuntaa. Tavallisimmin käytössä on pyöreä, halkaisijaltaan noin 50 cm:n kokoinen, villalangasta kudottu ja erilaisin kirjontatekniikoin koristeltu matto. Maton pohjaväri voi vaihdella. Jumalanpalveluksessa pyritään kulloinkin käyttämään kirkkovuoden kierron mukaan määräytyvien jumalanpalveluspukujen värin mukaista mattoa. Se asetetaan paikkaan, jossa piispa jumalanpalveluksen aikana kulloinkin seisoo. Suorakaiteen muotoista niin kutsuttua isoa kotkamattoa käytetään vain piispanvihkimyksessä.
Additional Information kreik. aetos = kotka, kotkamatto; ven. orlets = kotka, kotkamatto. Ven. orlets-sanaa on vanhastaan käytetty myös toisessa asiayhteydessä, rodoniitin nimityksenä.

Equivalents

eagle rugenglanti
orletsenglanti
αετόςkreikka
орлецvenäjä

Related Concepts

Sources

KemppiH2017, Kemppi&Sturm&Säppi&Thomenius1997

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2021: Taidehistoria:kotkamatto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kotkamatto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →