Taidehistoria:kotkamatto

  From Tieteen termipankki

  kotkamatto

  Piispanvihkimyksessä käytetään suorakaiteenmuotoista isoa kotkamattoa.
  Jerusalemin patriarkka Theofiloksen vierailun yhteydessä Heinävedellä Valamon luostarin Kristuksen kirkastumisen kirkossa palveli liturgiassa 11.9.2010 patriarkan lisäksi kahdeksan piispaa. Heitä varten kuvan etualalle juhlamatolle on aseteltu kotkamatot valmiiksi. Patriarkan ja Suomen arkkipiispan paikat ovat vierekkäin korokkeella.
  kotkamatto
  Definition ortodoksisen kirkon piispan toimittamassa jumalanpalveluksessa käytettävä matto
  Explanation Kotkamattoon on kuvattu kotka, joka lentää muurien ympäröimän kaupungin yllä. Kotka symboloi piispan viran arvoa ja korkeutta, ja kaupunki piispan istuinta ja siihen kuuluvaa hiippakuntaa. Tavallisimmin käytössä on pyöreä, halkaisijaltaan noin 50 cm:n kokoinen, villalangasta kudottu ja erilaisin kirjontatekniikoin koristeltu matto. Maton pohjaväri voi vaihdella. Jumalanpalveluksessa pyritään kulloinkin käyttämään kirkkovuoden kierron mukaan määräytyvien jumalanpalveluspukujen värin mukaista mattoa. Se asetetaan paikkaan, jossa piispa jumalanpalveluksen aikana kulloinkin seisoo. Suorakaiteen muotoista niin kutsuttua isoa kotkamattoa käytetään vain piispanvihkimyksessä.
  Additional Information kreik. aetos = kotka, kotkamatto; ven. orlets = kotka, kotkamatto. Ven. orlets-sanaa on vanhastaan käytetty myös toisessa asiayhteydessä, rodoniitin nimityksenä.

  Equivalents

  eagle rugenglanti
  orletsenglanti
  αετόςkreikka
  орлецvenäjä

  Related Concepts

  Sources

  KemppiH2017, Kemppi&Sturm&Säppi&Thomenius1997

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 30.5.2023: Taidehistoria:kotkamatto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kotkamatto.)