Taidehistoria:kotkamatto

    Tieteen termipankista

    kotkamatto

    Piispanvihkimyksessä käytetään suorakaiteenmuotoista isoa kotkamattoa.
    Jerusalemin patriarkka Theofiloksen vierailun yhteydessä Heinävedellä Valamon luostarin Kristuksen kirkastumisen kirkossa palveli liturgiassa 11.9.2010 patriarkan lisäksi kahdeksan piispaa. Heitä varten kuvan etualalle juhlamatolle on aseteltu kotkamatot valmiiksi. Patriarkan ja Suomen arkkipiispan paikat ovat vierekkäin korokkeella.
    kotkamatto
    Määritelmä ortodoksisen kirkon piispan toimittamassa jumalanpalveluksessa käytettävä matto
    Selite Kotkamattoon on kuvattu kotka, joka lentää muurien ympäröimän kaupungin yllä. Kotka symboloi piispan viran arvoa ja korkeutta, ja kaupunki piispan istuinta ja siihen kuuluvaa hiippakuntaa. Tavallisimmin käytössä on pyöreä, halkaisijaltaan noin 50 cm:n kokoinen, villalangasta kudottu ja erilaisin kirjontatekniikoin koristeltu matto. Maton pohjaväri voi vaihdella. Jumalanpalveluksessa pyritään kulloinkin käyttämään kirkkovuoden kierron mukaan määräytyvien jumalanpalveluspukujen värin mukaista mattoa. Se asetetaan paikkaan, jossa piispa jumalanpalveluksen aikana kulloinkin seisoo. Suorakaiteen muotoista niin kutsuttua isoa kotkamattoa käytetään vain piispanvihkimyksessä.
    Lisätiedot kreik. aetos = kotka, kotkamatto; ven. orlets = kotka, kotkamatto. Ven. orlets-sanaa on vanhastaan käytetty myös toisessa asiayhteydessä, rodoniitin nimityksenä.

    Erikieliset vastineet

    eagle rugenglanti (English)
    orletsenglanti (English)
    αετόςkreikka (ελληνικά)
    орлецvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KemppiH2017, Kemppi&Sturm&Säppi&Thomenius1997

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Taidehistoria:kotkamatto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:kotkamatto.)