Taidehistoria:käänteinen perspektiivi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

käänteinen perspektiivi

käännetty perspektiivi
käänteinen perspektiivi(suositeltu)
Definition kuvataiteen menetelmä, jolla kaksiulotteiselle pinnalle luodaan viivaperspektiivin periaatteilla tilan, etäisyyden ja suuruussuhteiden visuaalista vaikutelmaa niin, että pakopiste on kuvatilan edessä eli kuvan katsojassa
Explanation Käänteisessä perspektiivissä etualalla olevat esineiden kyljet, talojen sivut tai hahmot ovat pienempiä kuin taaempana olevat. Käänteisyys viittaa päinvastaiseen vaikutelmaan verrattuna renessanssiaikana kehitettyyn keskeisperspektiiviin, joka on tavanomainen tapa esittää tila- ja etäisyysvaikutelmaa ja jossa pakopiste (tai pakopisteet) on kuvatilan takana ”kaukaisuudessa”. Käänteinen perspektiivi oli yleinen varhaiskristillisessä ja keskiaikaisessa taiteessa, ja sitä käytetään edelleen etenkin ikonimaalauksessa. Sitä on kuitenkin toteutettu vapaasti eikä siitä ole luotu varsinaista perspektiivijärjestelmää toisin kuin keskeisperspektiivistä. Näin ollen kuvassa, jossa käänteistä perspektiiviä käytetään, pakopiste, johon kuvassa olevista kappaleista lähtevät kuvitteelliset viivat yhtyvät, ei välttämättä sijaitse vain yhdessä pisteessä, tai kuvassa voi olla käytössä myös muita perspektiivin lajeja kuten arvoperspektiivi.
Additional Information lat. perspicere = katsoa läpi

Equivalents

reverse perspectiveenglanti
inverted perspectiveenglanti
inverse perspectiveenglanti
Byzantine perspectiveenglanti(viittaa erityisesti Itä-Rooman taiteeseen ja ikonimaalaukseen)
omvänt perspektivruotsi
обратная перспективаvenäjä

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.11.2020: Taidehistoria:käänteinen perspektiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:käänteinen perspektiivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →