Taidehistoria:käänteinen perspektiivi

    Tieteen termipankista

    käänteinen perspektiivi

    käänteinen perspektiivi (suositeltu)
    käännetty perspektiivi
    Määritelmä kuvataiteen menetelmä, jolla kaksiulotteiselle pinnalle luodaan viivaperspektiivin periaatteilla tilan, etäisyyden ja suuruussuhteiden visuaalista vaikutelmaa niin, että pakopiste on kuvatilan edessä eli kuvan katsojassa
    Selite Käänteisessä perspektiivissä etualalla olevat esineiden kyljet, talojen sivut tai hahmot ovat pienempiä kuin taaempana olevat. Käänteisyys viittaa päinvastaiseen vaikutelmaan verrattuna renessanssiaikana kehitettyyn keskeisperspektiiviin, joka on tavanomainen tapa esittää tila- ja etäisyysvaikutelmaa ja jossa pakopiste (tai pakopisteet) on kuvatilan takana ”kaukaisuudessa”. Käänteinen perspektiivi oli yleinen varhaiskristillisessä ja keskiaikaisessa taiteessa, ja sitä käytetään edelleen etenkin ikonimaalauksessa. Sitä on kuitenkin toteutettu vapaasti eikä siitä ole luotu varsinaista perspektiivijärjestelmää toisin kuin keskeisperspektiivistä. Näin ollen kuvassa, jossa käänteistä perspektiiviä käytetään, pakopiste, johon kuvassa olevista kappaleista lähtevät kuvitteelliset viivat yhtyvät, ei välttämättä sijaitse vain yhdessä pisteessä, tai kuvassa voi olla käytössä myös muita perspektiivin lajeja kuten arvoperspektiivi.
    Lisätiedot lat. perspicere = katsoa läpi

    Erikieliset vastineet

    Byzantine perspectiveenglanti (English)(viittaa erityisesti Itä-Rooman taiteeseen ja ikonimaalaukseen)
    inverse perspectiveenglanti (English)
    inverted perspectiveenglanti (English)
    reverse perspectiveenglanti (English)
    omvänt perspektivruotsi (svenska)
    обратная перспективаvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Taidehistoria:käänteinen perspektiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:käänteinen perspektiivi.)