Taidehistoria:englantilainen puisto

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

englantilainen puisto | maisemapuisto

englantilainen puisto
englantilainen puutarha
maisemapuisto
maisemapuutarha
Definition 1700-luvun alussa Englannissa kehitetty luonnonromanttinen puistotyyppi, joka häivytti eron hoidetun puiston ja luonnonmaiseman välillä
Explanation Englantilainen puisto eli maisemapuisto / maisemapuutarha voi vaikuttaa luonnonmukaiselta, mutta se on suunniteltu ja rakennettu. Kukkaistutusten ja suihkulähteiden sijaan sinne valikoitiin paikallisia puulajeja sekä rakennettiin tekolampia. Istutukset, puistokäytävät ja polut eivät noudata symmetriaa. Puistomaisemaan sovitettiin usein maalaismaiselta vaikuttavia rakennuksia sekä pieniä huvimajoja. Romantiikan aikana englantilaisiin puistoihin sijoitettiin myös raunioita ja veistoksia sekä kiinalaisvaikutteisia pagodeja. Tunnetuin englantilainen puisto on Lontoon Kew Gardens. 1700-luvun jälkipuolella englantilaisesta puistosta tuli suosittu myös Manner-Euroopassa. Suomessa on useita esimerkkejä englantilaisista puistoista, muun muassa Helsingissä Herttoniemen kartanossa. Myös esimerkiksi Viipurin Monrepos'n puisto noudattaa maisemapuiston ihanteita.

Equivalents

English gardenenglanti
English landscape gardenenglanti
English landscape parkenglanti
engelsk parkruotsi
englische Landschaftsparksaksa
englische Landschaftsgartensaksa
ландшафтный паркvenäjä
пейзажный паркvenäjä
английский паркvenäjä
английский садvenäjä
inglise stiilis parkviro
inglise parkviro

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2020: Taidehistoria:englantilainen puisto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:englantilainen puisto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →