Taidehistoria:biedermeier

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

biedermeier | myöhäisempire

biedermeier
myöhäisempire
porvarillinen klassismi
Definition etenkin huonekalu- ja koristetyyli mutta myös maalaustaiteen tyyli noin 1815–1850
Explanation Biedermeier muotoutui pitkälti Saksassa ja Itävallassa, ja sen vaikutusajaksi määritellään suunnilleen ajanjakso Napoleonin sotien päättymisestä Itävallan ja Ranskan vallankumoukseen ”Euroopan hulluna vuonna” 1848. Termi juontuu saksalaiseen Fliegende Blätter -julkaisuun kirjoittaneesta salanimestä, tarkoituksettoman koomisesta runoilija Gottlieb Biedermaierista, jonka nimissä olleet tekstit pilkkasivat pikkuporvarillisuutta.

Kun termi omaksuttiin taiteeseen, sitä käytettiin aluksi ironiseen sävyyn tarkoittamaan tunteilevuutta ja nurkkakuntaista ikävystyttävyyttä, mutta kun sen merkitys muuttui myönteiseksi, sitä alettiin käyttää tarkoittamaan viihtyisiä ja mukavia, hyvää käsityötaitoa edellyttäviä huonekaluja ja sisustusta.
Kun eri toiminnoille haluttiin varata yksityiskodeissa omat tilansa, yleistyivät kokonaiset kalustot, jotka olivat ominaisia biedermeierin aikakaudelle. Materiaaleina suosittiin mahonkia, pähkinäpuuta ja visakoivua. Biedermeier pelkisti ja pyöristi empiren muotoja ja oli viimeinen uusklassismin suunta, minkä vuoksi sitä on kutsuttu myös porvarilliseksi (uus)klassismiksi.
Biedermeier-termiä on käytetty myös maalaustaiteessa tarkoittamaan lähinnä 1815–1850 syntyneitä porvariston elämää realistisesti kuvaavia laatukuvia, jotka maalattiin pikkutarkasti. Saksalainen Carl Spitzweg (1808–1885) ja itävaltalainen Ferdinand Georg Waldmüller (1793–1865) ovat esimerkkejä tämän suuntauksen taidemaalareista.

Suomessa vaikuttivat sekä juhlava pietarilais-ranskalainen tyyli että porvarillisempi saksalais-englantilainen suuntaus. Venäjällä biedermeier keskittyi huonekalu- ja sisustustyylinä enemmän maakuntiin ja oli jopa vastareaktio pääkaupungin juhlavalle empirelle.
Additional Information saks. Biedermeier

Equivalents

biedermeierenglanti
Biedermeierranska
biedermeierruotsi
Biedermeiersaksa
бидермайерvenäjä
biidermeierviro
biidermeierstiilviro

Related Concepts

Sources

Konttinen&Laajoki2000, TheOxfordDictionaryofArt2004, ВласовВГ1993

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.1.2021: Taidehistoria:biedermeier. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:biedermeier.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →