Taidehistoria:baptisterio

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

baptisterio

Oktogonin muotoinen Firenzen baptisterio (1059–1128). Julkisivuissa on käytetty Carraran ja Praton marmoria.
baptisterio
Definition kristillinen kirkko tai kappeli, joka on rakennettu kasteen sakramentin toimittamisen paikaksi
Explanation Muodoltaan baptisterio eli kastekirkko tai -kappeli on usein pyöreä tai kahdeksankulmainen eli oktogoni, ja sen keskellä on kasteallas. Kastettava laskeutui tähän altaaseen. Baptisteriot olivat olennainen osa jo varhaiskristillistä arkkitehtuuria. Vanhin tunnettu kastekappeli, joka sijaitsi seurakuntatalon yhteydessä, on löydetty arkeologisissa kaivauksissa Syyrian itäroomalaisesta rajakaupungista Dura Europoksesta ja ajoittuu noin vuosiin 233-256 jaa. Baptisterioiden rakentaminen väheni ja jopa loppui, kun valelukaste lännen kirkossa syrjäytti käytänteenä upotuskasteen. Valelukasteessa käytettävä kastemalja mahtui sisälle kirkkoon eikä tarvinnut erillistä rakennusta. Kehitykseen vaikutti myös lapsikasteiden määrän yleistyminen / aikuiskasteiden määrän väheneminen.
Additional Information kreik. baptizo = pestä, kastella, kastaa; baptisterion = kastekappeli; lat. baptisterium = kastekappeli

Equivalents

baptisteryenglanti
battisteroitalia
βαπτιστήριονkreikka
baptisteriumlatina
baptisteriumruotsi
баптистерийvenäjä

Sources

Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, TolvanenJ1967, Konttinen&Laajoki2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 31.5.2020: Taidehistoria:baptisterio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:baptisterio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →