Taidehistoria:analogi

Tieteen termipankista

analogi

analogi
Määritelmä ortodoksisissa pyhäköissä käytettävä kapea, korkea, vinokantinen, siirreltävä pöytä
Selite

Analogilla on useita käyttötarkoituksia. Sen kaltevalle pinnalle voidaan asettaa evankeliumikirja, risti tai ikoni kirkkokansan kunnioitettavaksi. Kirkossa jumalanpalveluksen aikana analogi nostetaan avattujen kuninkaanovien eteen solealle evankeliumitekstin lukemista varten. Se toimii myös muissa yhteyksissä lukupöytänä ja lisäksi sitä käytetään tietyissä sakramenteissa evankeliumikirjan ja ristin alustana. Puusta valmistetussa analogissa voi olla koristeleikkauksia, intarsiaa tai maalaus- ja kultauskoristelua, mutta tavallisimmin se verhoillaan kankaalla, analogin vaatteella, ja sen päälle asetetaan nelikulmainen liina, kaitaliina tai käspaikka.


Harvinainen suomenkielinen vastine vierasperäiselle analogisanalle on kaltapöytä, joka esiintyy satunnaisesti 1930-1950-lukujen julkaisuissa. Terminä se heijastelee aikakauden pyrkimystä ja kirkon oman, erityisen suomennos- ja toimituskomitean tavoitetta kehittää muun muassa ortodoksisille kirkkoesineille kansallisia, suomenkielisiä vastineita. Ehdotetuista ja käyttöönotetuista vastineista harvat kuitenkaan vakiintuivat käyttöön.
Lisätiedot kreik. analogion = opetuspuheen pitämisen paikka; ven. analogij tai analoj = analogi. Luterilaisen ja katolisen kirkon lukupulpetilla on osittain samoja käyttötarkoituksia kuin analogilla, mutta termit eivät ole täysin toistensa synonyymejä.

Erikieliset vastineet

analogionenglanti (English)
αναλόγιονkreikka (ελληνικά)
lutrinranska (français)
анaлойvenäjä (русский)
аналогийvenäjä (русский)
analoogviro (eesti)

Käytetyt lähteet

Kemppi&Sturm&Säppi&Thomenius1997, KemppiH2017, Arseni1999, OrtLiturgiikka1950

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.12.2024: Taidehistoria:analogi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:analogi.)