Tähtitiede:vuosi

  From Tieteen termipankki

  vuosi

  vuosi
  Explanation Karkeasti ottaen vuosi on Maan (tai muun planeetan) kiertoaika Auringon ympäri. Kiertoaika voidaan määritellä erilaisten vertailukohtien avulla, jolloin vuoden pituudelle saadaan erilaisia arvoja.

  Sideerinen vuosi on Maan "todellinen" kiertoaika Auringon ympäri kiintotähtien suhteen. Sen pituus on 365.2564 vuorokautta.

  Trooppinen vuosi on Maan asukkaiden kannalta luonnollisin vuosi, sillä sen mukaan vaihtelevat vuodenajat. Vuodenaikoihin vaikuttaa erityisesti Maan pyörimisakselin suunta. Prekession vuoksi tämä suunta muuttuu hitaasti rataliikkeelle vastakkaiseen suuntaan. Siksi trooppinen vuosi tulee täyteen hieman ennen kuin täysi sideerinen vuosi on ehtinyt kulua. Trooppisen vuoden pituus on 365.2422 vuorokautta. Tämä on se jakso, jota kalenterivuoden tulisi seurata mahdollisimman tarkkaan. Ongelmana on, ettei trooppisen vuoden pituus ole tasan jaollinen päivän pituudella.

  Anomalistinen vuosi on aika esimerkiksi perihelistä seuraavaan (periheli on piste, jossa planeetta on lähinnä Aurinkoa). Muiden planeettojen aiheuttamien häiriöiden vuoksi Maan rataellipsin asento kiertyy rataliikkeen suuntaan, joten Maan anomalistinen vuosi on hieman sideeristä pitempi, 365.2596 vuorokautta.

  Kalenterivuosi on keinotekoinen ajanlaskua varten määritelty vuosi. Kalentereissa vuoden pituus on kokonainen määrä vuorokausia. Jotta kalenterivuosi saataisiin keskimäärin vastaamaan vuodenaikojen vaihtelua, täytyy joihinkin vuosiin lisätä ylimääräisiä karkauspäiviä. Juliaanisessa kalenterissa joka neljänteen vuoteen lisättiin yksi karkauspäivä, joten juliaanisen kalenterivuoden keskimääräinen pituus on 365.25 vuorokautta. Gregoriaanisessa kalenterissa karkauspäiviä on hieman vähemmän; sen keskimääräinen pituus 365.2425 vuorokautta on jo melko lähellä trooppista vuotta.

  Kuuvuosi on 12 synodista kuukautta, 354.367 vuorokautta (354 d 8 h 48 min 33.6 s).

  Equivalents

  yearenglanti

  Sources

  Zubenelgenubi

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 28.9.2023: Tähtitiede:vuosi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:vuosi.)