Tähtitiede:prekessio

    Tieteen termipankista

    prekessio

    prekessio
    Selite Nykyään maapallon pyörimisakseli osoittaa vajaan asteen päähän Pohjantähdestä. Siksi kaikki tähdet näyttävät kiertävän likimain Pohjantähden ympäri. Tämä suunta ei kuitenkaan pysy ikuisesti samana, vaan muuttuu hitaasti.

    Maa ei ole aivan pallomainen, vaan hieman litistynyt. Auringon, Kuun ja planeettojen vetovoimat pyrkivät kääntämään päiväntasaajan ympärillä olevaa ylimääräistä massaa kohti Maan ratatasoa. Tämän väännön vaikutuksesta pyörimisakseli kiertyy pitkin kartiopintaa. Kyseessä on samantapainen ilmiö, jonka voi havaita esimerkiksi pyörivässä hyrrässä. Vetovoima pyrkii kaatamaan hyrrän, mutta pyörimisliikkeen vaikutuksesta tuloksena onkin akselin kiertoliike.

    Tämä pyörimisakselin kiertyminen eli prekessio aiheuttaa sen, että myös taivaannavan suunta muuttuu. Se liikkuu pitkin ympyrää, ja tekee täyden kierroksen noin 26000 vuodessa. Vuoteen 2100 saakka taivaannapa lähenee Pohjantähteä, ja alkaa sitten etääntyä kohti Kefeuksen tähdistöä. Noin kymmenentuhannen vuoden kuluttua taivaannapa on Joutsenen toisen "siiven" päässä eli delta Cygnin kohdalla ja parituhatta vuotta myöhemmin Vegan lähellä.

    Prekession vaikutuksesta taivaannapa liikkuu kuvan ympyrää pitkin. Yhteen kierrokseen kuluu aikaa noin 26000 vuotta.

    Prekessio ei kuitenkaan vaikuta tähtien keskinäisiin asemiin. Tähtitaivas kokonaisuudessaan näyttää siis pitkienkin aikojen kuluttua suunnilleen samanlaiselta. Sen sijaan se osa taivasta, joka voidaan nähdä tietyltä paikkakunnalta, muuttuu hiljalleen prekession vuoksi.

    Prekession vaikutuksesta kevättasauspiste siirtyy pitkin ekliptikaa myötäpäivään eli länteen noin 50 kaarisekuntia vuodessa. Koska kevättasauspisteen ja taivaannavan suunnat ovat ekvatoriaalisen koordinaatiston perussuuntia, seuraa prekessiosta deklinaation ja rektaskension muuttuminen ajan mittaan. Siksi kartoissa ja luetteloissa on aina ilmoitettava, mille ajanhetkelle eli epookille tähtien paikat on ilmoitettu. Uusissa kartoissa käytetään vuoden 2000 koordinaatteja. Käytössä on kuitenkin vielä paljon karttoja ja luetteloita, joissa epookki on 1950.0, eli koordinaatit vastaavat tilannetta vuoden 1950 alussa.

    Kahden 50 vuoden välein ilmestyvän karttasukupolven välillä prekessio ehtii muuttaa tähtien paikkoja taivaanpallolla enimmillään 0,7 astetta. Eniten muuttuvat ekliptikan lähellä olevien tähtien paikat. Taivaannapojen lähellä olevien kohteiden rektaskensiot voivat myös muuttua huomattavasti, vaikka niiden paikkoihin prekessio ei kovin nopeasti vaikutakaan.

    Erikieliset vastineet

    epochenglanti (English)
    precessionenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 4.11.2024: Tähtitiede:prekessio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:prekessio.)