Tähtitiede:väri-indeksi

Tieteen termipankista

väri-indeksi

väri-indeksi
Selite Magnitudeja voidaan mitata eri aallonpituuksilla (eriväristen suotimien läpi). Näin saadaan erilaisia arvoja eri kohteille, koska niiden värit vaihtelevat. Eräs yleisimmin käytetyistä on Johnsonin UBV-järjestelmä, jossa kirkkaus mitataan ultravioletin ( U), sinisen ( B, blue) ja keltaisen ( V, visual) suodattimen läpi.

Kun sininen ja keltainen magnitudi vähennetään toisistaan, saadaan tähden väriä kuvaava väri-indeksi B-V. Jos väri-indeksi on suuri, sininen magnitudi on suurempi kuin visuaalinen, eli tähti säteilee vain vähän sinistä valoa ja on siis punainen. Vastaavasti negatiivinen väri-indeksi tarkoittaa, että sininen magnitudi on hyvin pieni ja tähti on siten sinertävä. Siis mitä suurempi väri-indeksi on, sitä punaisempi kohde on kyseessä.

Esimerkiksi Siriuksen B-V = 0, Auringon 0.6 ja punertavan Arcturus-tähden 1.2.

B-V on kaikkein tavallisin väri-indeksi. Vastaavalla tavalla voidaan muodostaa muitakin väri-indeksejä eri magnitudien avulla. Toinen yleisesti käytetty väri-indeksi on ultravioletin ja sinisen magnitudin erotus U-B.

Ekstinktion vaikutuksesta säteily punertuu sinisen valon sirotessa tähtienvälisestä aineesta. Siksi havaittu väri-indeksi B-V on suurempi kuin tähden todellinen väri eli ominaisväri, jota merkitään (B-V)0:lla. Näiden erotuksen eli värieksessin. avulla voidaan arvioida ekstinktion määrää. Havaintojen mukaan V-magnitudin ekstinktio on noin kolme kertaa värieksessi.

Erikieliset vastineet

colour indexenglanti (English)

Käytetyt lähteet

Zubenelgenubi

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Tähtitiede:väri-indeksi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:väri-indeksi.)