Tähtitiede:Yksisarvinen

  From Tieteen termipankki

  Yksisarvinen

  Yksisarvinen
  Definition etelätaivaan tähdistö Ison koiran ja Pienen koiran välissä, Orionin itäpuolella
  Explanation . Yksisarvinen koostuu ympäröivien paljon selvempien tähdistöjen reunamilla hajallaan olevista himmeistä tähdistä. Yksikään tähdistön tähdistä ei ole magnitudia 4 kirkkaampi. Suomesta Yksisarvinen näkyy marras-joulukuussa aamuyöllä, tammikuussa keskiyöllä ja helmikuussa illalla.
  Mytologiaa
  Tähdistön muodostajaksi mainitaan yleensä Keplerin vävy Jacob Bartsch tai Bartschius, mutta se saattaa olla vanhempaakin perua. Yksisarvinen on myyttinen eläin, joka esiintyi jo mesopotamialaisessa taiteessa. Ensimmäisen tunnetun kirjallisen kuvauksen esitti historioitsija Ctesius 400-luvulla eaa. Hän kuvaili Intiassa elävää hevosen kokoista valkeaa eläintä, jolla oli yksi sarvi. Myöhemmin kristityt liittivät yksisarvisen omaan symboliikkaansa. Yksisarvisen sarvella uskottiin olevan voimakas puhdistava ja kaikelta pahalta suojeleva vaikutus.
  Sumuja
  Linnunrata kulkee Yksisarvisen kautta, joten tähdistön alueella on useita avoimia joukkoja ja tähtienvälisen aineen pilviä. Tunnetuin kohde on Rosette-sumu (NGC 2237-9), joka ympäröi lähes pyöreänä renkaana avointa joukkoa NGC 2244. Sumun alueella syntyy parhaillaankin uusia tähtiä. Sumun muodostamaa kirkasta taustaa vasten näkyy pieniä tummia globuleita ja pölypatsaita. Sumun läpimitta on noin yksi aste, ja pintakirkkaus alhainen, joten parhaiten sen näkee valovoimaisella kiikarilla.

  Rosette-sumun luoteispuolella on erikoinen Hubblen muuttuva sumu NGC 2261. Muodoltaan hieman komeettaa muistuttava sumu on tähteä R Mon ympäröivä heijastussumu. R Mon on muuttuja, jonka kirkkaus vaihtelee välillä 10-13 magnitudia. Samaan tahtiin muuttuvat myös sumun kirkkaus ja näennäinen koko.

  Tähtijoukkoja
  M50 on avoin joukko.
  Scientific Name Monoceros

  Equivalents

  Monocerosenglanti
  Unicornenglanti

  Sources

  Zubenelgenubi

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 8.6.2023: Tähtitiede:Yksisarvinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Yksisarvinen.)