Tähtitiede:Yksisarvinen
Yksisarvinen
Yksisarvinen |
Määritelmä
etelätaivaan tähdistö Ison koiran ja Pienen koiran välissä, Orionin itäpuolella
Selite
. Yksisarvinen koostuu ympäröivien paljon selvempien tähdistöjen reunamilla hajallaan olevista himmeistä tähdistä. Yksikään tähdistön tähdistä ei ole magnitudia 4 kirkkaampi. Suomesta Yksisarvinen näkyy marras-joulukuussa aamuyöllä, tammikuussa keskiyöllä ja helmikuussa illalla.
Mytologiaa
Tähdistön muodostajaksi mainitaan yleensä Keplerin vävy Jacob Bartsch tai Bartschius, mutta se saattaa olla vanhempaakin perua. Yksisarvinen on myyttinen eläin, joka esiintyi jo mesopotamialaisessa taiteessa. Ensimmäisen tunnetun kirjallisen kuvauksen esitti historioitsija Ctesius 400-luvulla eaa. Hän kuvaili Intiassa elävää hevosen kokoista valkeaa eläintä, jolla oli yksi sarvi. Myöhemmin kristityt liittivät yksisarvisen omaan symboliikkaansa. Yksisarvisen sarvella uskottiin olevan voimakas puhdistava ja kaikelta pahalta suojeleva vaikutus.Sumuja
Linnunrata kulkee Yksisarvisen kautta, joten tähdistön alueella on useita avoimia joukkoja ja tähtienvälisen aineen pilviä. Tunnetuin kohde on Rosette-sumu (NGC 2237-9), joka ympäröi lähes pyöreänä renkaana avointa joukkoa NGC 2244. Sumun alueella syntyy parhaillaankin uusia tähtiä. Sumun muodostamaa kirkasta taustaa vasten näkyy pieniä tummia globuleita ja pölypatsaita. Sumun läpimitta on noin yksi aste, ja pintakirkkaus alhainen, joten parhaiten sen näkee valovoimaisella kiikarilla.Rosette-sumun luoteispuolella on erikoinen Hubblen muuttuva sumu NGC 2261. Muodoltaan hieman komeettaa muistuttava sumu on tähteä R Mon ympäröivä heijastussumu. R Mon on muuttuja, jonka kirkkaus vaihtelee välillä 10-13 magnitudia. Samaan tahtiin muuttuvat myös sumun kirkkaus ja näennäinen koko.
Tähtijoukkoja
M50 on avoin joukko.Tieteellinen nimi Monoceros
Erikieliset vastineet
Monoceros | englanti (English) | |
Unicorn | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.12.2024: Tähtitiede:Yksisarvinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Yksisarvinen.)