Sähkötekniikka:jännitelähde

    Tieteen termipankista

    virtalähde | teholähde | jännitelähde

    virtalähde
    teholähde
    jännitelähde
    Määritelmä Käytännön sähköntarpeisiin tarvitaan laitteita, joiden avulla pystytään pitämään yllä jatkuvaa tietyn suuruista jännitettä ja sen aikaansaamaa virtaa. Tällaisia laitteita kutsutaan virtalähteiksi, jännitelähteiksi tai teholähteiksi. Jännite voidaan luoda kemiallisesti (akut, paristot), sähkömagneettisesti (generaattori) tai valosähköisesti (aurinkokenno).
    Selite

    Ideaalinen (vakio)jännitelähde pitää jännitteensä vakiona riippumatta kuormitusvirrasta. Virran suuruus ja suunta määräytyvät jännitelähteeseen kytkettyjen muiden komponenttien perusteella. Lähteen (napa)jännitteen suunta on kuitenkin aina sama. Jännitelähteen sisäinen resistanssi on sarjassa ideaalisen lähteen kanssa.

    Ideaalinen (vakio)virtalähde syöttää mihin tahansa piiriin saman lähdevirran. Virtalähteen jännitteen suuruus ja suunta riippuvat siitä, mihin se kytketään. Virtalähteen sisäinen resistanssi on lähteen rinnalla. Virtalähdettä käytetään esim. NiCd ja NiMH-kennojen lataukseen.

    Verkkovirta, akut ja paristot ovat tyypillisiä jännitelähteitä. Usein puhekielessä virtalähteellä tarkoitetaankin nimenomaan jännitelähdettä.Vakiovirtalähdettä puolestaan käytetään esim. NiCd ja NiMH-kennojen lataukseen.

    Erikieliset vastineet

    power supply (luo nimityssivu)englanti (English)
    voltage source (luo nimityssivu)englanti (English)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Sähkötekniikka ja piiriteoria / Kimmo Silvonen. Helsinki: Gaudeamus Helsinki University Press/Otatieto. 2009

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Sähkötekniikka:jännitelähde. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Sähkötekniikka:jännitelähde.)