Sähkötekniikka:akku

From Tieteen termipankki

akku

akku
Definition

Ajoneuvoissa tarvittava sähköenergia saadaan generaattorista. Sähköä tarvitaan myös silloin, kun generaattori ei ole toiminnassa, esim. polttomoottorin käynnistämiseen. Sähköenergian varastoimiseen käytetään akkuja, jotka valmistetaan useista eri raaka-aineista. Akut koostuvat pienemmistä (sarjaankytketyistä) yksiköistä, joita nimitetään kennoiksi. Kenno koostuu positiivisista ja negatiivisista levyistä, elektrolyytistä sekä koteloinnista.


Ajoneuvojen käynnistysakkuina (12 tai 24 volttia) yleisimmät ovat lyijyakkuja. Sähkö- ja hybridiajoneuvojen useiden satojen volttien ajoakustot puolestaan koostuvat nikkelimetallihydridi- (NiMH) tai litiumioniakuista. Akun toiminta perustuu sähkökemialliseen reaktioon (elektrolyysiin). Akun varautuessa sähköenergia muuttuu kemialliseksi energiaksi. Akkua purettaessa kemiallinen energia vapautuu sähköenergiaksi. Akuista saatava jännite on aina tasajännitettä.


Akun tärkeimpiä ominaisuuksia ovat varasukyky ja hyötysuhde. Akkuun joudutaan ladattaessa syöttämään suurempi sähkövaraus, kuin sieltä purettaessa saadaan, koska sekä lataaminen että purkaminen ovat häviöllisiä prosesseja. Siksi akulle ilmoitetaan varauskyvyn lisäksi hyötysuhde. Ladattaessa akun napajännite on suurempi kuin purettaessa (sisäisen resistanssin aiheuttama jännitehäviö).

Akun sähköisinä ominaisuuksina ilmoitetaan tyypillisesti nimellisjännite (V), varauskyky eli kapasiteetti (Ah) ja käynnistysakkujen yhteydessä kylmäkäynnistysvirta (A). Akkujen sähköiset ominaisuudet ilmoitetaan hieman eri tavalla riippuen käytetystä normista, kuten esim. EN, DIN, SAE tai JIS.

Related Concepts

Sources

Moottorialan sähköoppi / Matti Juhala ym. Helsinki : Autoalan koulutuskeskus Oy. 2005., Sähkö- ja hybridiajoneuvojen sähkötyöturvallisuus / Vesa Linja-aho. Helsinki : Autoalan koulutuskeskus Oy. 2012.

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.3.2023: Sähkötekniikka:akku. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Sähkötekniikka:akku.)