Ravitsemustiede:tärkkelys

  Tieteen termipankista

  tärkkelys

  tärkkelys
  Määritelmä glukoosista koostunut polysakkaridi
  Selite

  Tärkkelys on suoraketjuista amyloosia tai haaroittunutta amylopektiiniä. Tärkkelystä on kasvien tärkkelysjyväsissä, ja sitä on runsaasti perunassa ja muissa mukulakasveissa, palkokasveissa ja viljassa. Raa’at hedelmät ja marjat sisältävät tärkkelystä, joka muuttuu kypsymisen aikana sokereiksi.

  Tärkkelyksen energiasisältö on 17 kJ (4 kcal) / g.

  Ruoansulatuksessa tärkkelys pilkkoutuu glukoosiksi. Kypsentämätön tärkkelys pilkkoutuu huonosti, joten mm. raaka peruna ja bataatti saattavat aiheuttaa vatsavaivoja. Teollisessa käsittelyssä ja ruoanvalmistuksessa osa tärkkelyksestä muuttuu imeytymättömään muotoon. Se on resistenttiä tärkkelystä, joka luetaan ravintokuiduksi.
  Lisätiedot Ruoanvalmistuksessa tärkkelystä käytetään saostavana aineena. Se pilkkoutuu entsyymien ja happojen vaikutuksesta dekstriineiksi, joita muodostuu myös kuumennettaessa tärkkelystä kuivassa, esimerkiksi paahdettaessa jauhoja ja leipää sekä paistettaessa leipää. Tärkkelystä pilkkomalla valmistetaan makeutusaineita, tärkkelyssiirappeja, jotka sisältävät maltodekstriinejä, maltoosia ja glukoosia. Muunneltu tärkkelys on valmiste, joka kestää korkeita lämpötiloja, pitkää keitto- ja säilytysaikaa sekä pakastusta.

  Erikieliset vastineet

  starchenglanti (English)

  Käytetyt lähteet

  Parkkinen&Rautavirta2006

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 14.4.2024: Ravitsemustiede:tärkkelys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:tärkkelys.)