Pohjois-Amerikan tutkimus:sotapaita
sotapaita
sotapaita |
Etenkin tasankointiaanien miesten koristeltuja juhlapaitoja on usein kutsuttu sotapaidaksi tai päänahkapaidaksi. Alun perin ne koristeltiin maalauksin ja piikkisianpiikeillä, myöhemmin myös lasihelmin, joko poni- tai siemenhelmillä.
Hiustupsuilla koristellut ”sotapaidat” tai ”päänahkapaidat” olivat viranhaltijoiden tunnusmerkkejä. Paitojen koristeilla oli symbolisia merkityksiä. Esimerkiksi lakotoilla päävärit sininen ja keltainen merkitsivät taivasta ja maata, kun taas arvokkaat kärpännahat symboloivat taidokkuutta ja taisteluhalua. Hiustupsut olivat peräisin eläviltä ihmisiltä, eivät päänahoista, ja niiden tarkoituksena oli muistuttaa kantajaansa siitä, että hän oli vastuussa kansastaan.
Alun perin vain ansioituneet miehet saivat käyttää koristeltuja paitoja. 1800-luvun lopulta lähtien niistä on tullut osa eräänlaista kansallispukua, jota voivat käyttää ketkä hyvänsä. Perinteisessä tasankokulttuurissa paidoilla on ollut myös uskonnollisia merkityksiä. Näitä koristeltuja paitoja ei nimestään huolimatta pidetty sotaretkillä, vaan ne olivat yksinomaan juhlatilaisuuksia varten.Erikieliset vastineet
war shirt | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Andersson&Hämäläinen&Kekki2013
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:sotapaita. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:sotapaita.)