Pohjois-Amerikan tutkimus:rohtokehä

Tieteen termipankista

rohtokehä

rohtokehä
Määritelmä
  1. Wyomingissa Yhdysvalloissa Bighornin alueella sijaitsevan vuoren laelle rakennettu esihistoriallinen kivikehä, jonka alkuperäistä merkitystä ei tunneta
  2. Pohjois-Amerikan alueella esiintyvä alkuperäiskansojen rakentama kivikehä
  3. ympyrä, joka on jaettu sektoreihin yleensä kahdella ristikkäin menevällä halkaisijalla
Selite

Termi medicine ei viittaa lääkkeeseen, vaan nimenomaan intiaanien uskonnoissa esiintyvään keskeiseen termiin rohto. Yleisnimenä käytettäessä medicine wheel onkin rohtokehä, mutta erisnimenä se on Wyomingissa sijaitseva esihistoriallinen paikka Medicine Wheel. Rohtokehiä on esiintynyt aina intiaanien uskonnollisessa ja seremoniallisessa taiteessa, ja niillä on ollut symbolisia merkityksiä.

Kehällä ei ole alkua eikä loppua, vaan se muodostaa jatkuvan ja yhtenäisen kokonaisuuden. Perinteisesti seremoniallisessa taiteessa esiintyvien rohtokehien merkitykset ovat vaihdelleet heimoittain ja jopa yksilöittäin riippuen siitä, milloin, missä tilanteessa ja kenen toimesta niitä on valmistettu, intiaaneilla ei ole välttämättä edes heimon tasolla ollut mitään yhtenäistä teologista mallia symbolin tulkintaan. Paljon myöhemmin, viimeisten vuosikymmenten aikana, rohtokehät kuten monet muutkin intiaanikulttuureiden elementit ovat saaneet uusia tulkintoja, ja usein niiden merkitykset ovat samalla yhdenmukaistuneet muun muassa panintianismin myötä. Nykyään rohtokehät ovat tulleet hyvin suosituiksi paitsi intiaanien itsensä myös muiden kuin intiaanien keskuudessa. Rohtokehiä esiintyy usein esimerkiksi new age -uskonnollisuuden piirissä unisieppareiden ja mandaloiden kanssa.
Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

Erikieliset vastineet

medicine wheelenglanti (English)

Käytetyt lähteet

Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 10.1.2025: Pohjois-Amerikan tutkimus:rohtokehä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:rohtokehä.)