Pohjois-Amerikan tutkimus:rohto

    Tieteen termipankista

    rohto

    rohto
    Määritelmä yleensä näkykokemuksessa saatu yli-inhimillinen voima, joka ilmenee henkilöiden, eläinten, esineiden ja luonnonilmiöiden kautta ja jota voitiin käyttää esimerkiksi parantamiseen, ennustamiseen tai suojaksi sodankäynnissä
    Selite

    Kansainvälisessä kirjallisuudessa tästä käytetään nimitystä medicine, joka voidaan suomentaa sanalla rohto. Intiaaneilla on ollut asialle omat nimityksensä, muun muassa comanchet ja shoshonet ovat kutsuneet sitä nimellä puha. Nimitys juontaa juurensa 1600-luvulle, jolloin ranskalaiset jesuiitat liittivät termin alun perin parantamiseen ja parantajien apuna toimivaan yli-inhimilliseen voimaan.

    Suomalaisessa kansanperinteessä esiintyy medicine-käsitettä vastaava esineissä ja asioissa salaperäisellä tavalla vaikuttava sisäinen voima, väki. Väki-termin käyttö intiaaniuskontojen kohdalla saattaa kuitenkin aiheuttaa sekaannusta, ja etenkin pyrittäessä säilyttämään kulttuurihistoriallinen linkki kansainvälisen termin alkuperään ei suomalaiskansallisen termin käytölle ole perusteita. Termin suomentaminen lääkkeeksi johtaa myös harhaan, sillä sana lääke viittaa lähinnä kliinisesti käytettävään aineeseen tai aineyhdistelmään. Alkuperäiseen termiin liittyy keskeisesti uskonnollisia arvoja, minkä vuoksi on suositeltavaa käyttää termiä rohto, joka liittyy parantamiseen mutta johon on myös suomalaisessa kansanperinteessä liitetty erilaisia uskomuksia.

    1830-luvulla intiaanien parissa matkustanut ja heidän kanssaan ystävystynyt taiteilija-etnologi George Catlin totesi, että rohto oli tasankointiaaneille ”suuri sana”. Hän kirjoitti, että ”sana rohto tarkoittaa mysteeriä eikä mitään muuta.” Armeijan upseeri Richard Irving Dodge, jolla oli kolmen vuosikymmenen kokemus intiaaneista armeijan tehtäviensä kautta, puolestaan totesi, että rohto ei tarkoita vain mysteeriä vaan nimenomaan uskonnollista mysteeriä. Kapteeni William Clark, joka työskenteli läheisesti intiaanien kanssa 1870- ja 1880-luvuilla, kirjoitti, että termi rohto tarkoittaa mysteeriä ja tuntematonta. ”Jumala on ennemminkin Suuri Mysteeri kuin Suuri Henki kuten se yleensä on käännetty. Meillä ei ole yhtä sanaa, joka ilmaisisi rohdon merkitystä niin kuin sitä käytetään intiaanien parissa. Joskus se kattaa pyhyyden, mysteerin, henget, onnen, näyt, unet, ennusteet, joskus luonnon salat, jotka toimivat hyvän ja pahan puolesta.”  Termi rohto viittaa persoonattomaan ja mysteeriseen voimaan, joka voi ilmetä henkilöissä, eläimissä, luonnonilmiöissä ja missä tahansa toiminnassa. Se on peräisin henkimaailmasta, kaiken takana olevalta voimalta, jota usein hieman harhaanjohtavasti kutsutaan nimellä Suuri Henki. Rohto on linkki tähän voimaan.

    Intiaanien käsityksen mukaan ihmisillä on mahdollisuus saada näkykokemusten kautta osa tästä yli-inhimillisestä voimasta itselleen jotakin erityistä tarkoitusta varten kuten parantamiseen, sodankäyntiin, ennustamiseen, metsästämiseen tai vaikkapa vastakkaisen sukupuolen valloittamiseen. Henkilö saattaa saada tämän voiman myös siirrettynä ihmiseltä toiselle. Ruth Underhill on kirjoittanut osuvasti, että kuten sähkö, tämä voima voi vahingoittaa aivan niin kuin se voi vahvistaakin, ja siksi sen käsittely, sähkölaitteiden käsittelyn tapaan, on jätetty eksperttien huoleksi. Intiaanit eivät käsittele rohtoesinettä tai lähesty voimallista rohtoa omistavaa ihmistä kevytmielisesti.

    Yhdeksän vuosikymmentä sitten yksi aikansa johtavista intiaanitutkijoista Clark Wissler totesi, että antropologisessa kirjallisuudessa on tapana käyttää termiä rohto teknisessä mielessä kattamaan kaikki hengellisen tai jumalallisen elementin ilmenemismuodot. Vaikka intiaanien maailmankuvaan kuluvia käsityksiä yli-inhimillisistä asioista on vaikea yhdellä termillä selittää, teknisessä mielessä termiä rohto on mahdollista käyttää edelleen.
    Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

    Erikieliset vastineet

    medicineenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:rohto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:rohto.)