Pohjois-Amerikan tutkimus:rohtokäärö

    Tieteen termipankista

    rohtokäärö

    rohtokäärö
    Määritelmä näkykokemuksessa saadun supranormaalin voiman ilmentymä, jossa symbolisesti esitetään yliluonnollinen tai -inhimillinen voima konkreettisten esineiden avulla
    Selite

    Rohtokääröt ovat joko yhteisöllisiä tai henkilökohtaisia uskonnollisia esineitä. Rohtokäärö liittyy käsitteeseen rohto ja sen visuaaliseen symboliseen esittämiseen. Kaikista pyhistä esineistä juuri rohtokääröt ovat olleet keskeisimpiä.

    Rohtokääröt voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: 1) koko kansan rohtokääröt, 2) klaanin tai seuran rohtokääröt, ja 3) henkilökohtaiset rohtokääröt. Joillakin kansoilla on yhteisöllinen rohtokäärö, jonka tehtävä on ylläpitää kansan hyvinvointia. Cheyenneilla on esimerkiksi Pyhä Hattu (Sacred Hat) ja Pyhät Nuolet (Sacred Arrows), lakotoilla Valkoisen Biisoninaisen tuoma pyhä piippu. Erityisillä rohtoseuroilla oli usein omat rohtokäärönsä, jotka yhdistivät seuran jäseniä ja tekivät seuran toiminnan mahdolliseksi. Suurin osa rohtokääröistä on kuitenkin henkilökohtaisia pyhiä esineitä, jotka perustuvat yksilölliseen näkykokemukseen.

    Henkilökohtaiset pyhät esineet vaihtelevat käyttötarkoitukseltaan, muodoltaan, sisällöltään ja materiaaleiltaan huomattavasti. Rohtokäärön voidaan sanoa olevan visuaalinen representaatio näystä, jonka henkilö sai yli-inhimilliseltä voimalta, Suurelta Hengeltä. Vaikka yleisesti puhutaan kääröistä, myös esimerkiksi yksittäiset pyhät esineet kuten kaulakorut, asusteet ja hiuskoristeet voivat olla rohto”kääröjä”.
    Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

    Erikieliset vastineet

    medicine bundleenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:rohtokäärö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:rohtokäärö.)