Oikeustiede:yliopiston itsehallinto
yliopiston itsehallinto
yliopiston itsehallinto |
Alkujaan Helsingin yliopistolle, sittemmin kaikille yliopistoille on Suomen perustuslaissa turvattu oikeus päättää itse tieteellisen toiminnan järjestelyistä ja yliopiston sisäisestä hallinnosta. Yliopistoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä yliopistolaissa mainittuja tiede- ja taideyliopistoja, joten perustuslain suoja ei välittömästi koske ammattikorkeakouluja. Itsehallinto on yliopistojen oikeusasemaa kuvaava yläkäsite, jonka sijaan saatetaan käyttää toimivaltaa kuvaavaa käsitettä autonomia. Itsehallinnon tarkoituksena on tieteen ja ylimmän opetuksen vapauden varmistaminen lakiin perustumattomalta puuttumiselta. Yliopistojen itsehallinnon sisältö ja vaikutukset ovat täsmentyneet eduskunnan perustuslakivaliokunnan useissa lausunnoissa sen arvioidessa yliopistolainsäädännön muutosten perustuslainmukaisuutta.
Yliopistoilla on tietty itsehallinto jo perustuslain nojalla, mutta sen tarkemmasta sisällöstä säädetään lailla. Lainsäätäjällä on liikkumavaraa, mutta oleellinen poikkeus itsehallintoperiaatteesta olisi tehtävä perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Lailla säätämisen vaatimus ymmärretään perustuslakivaliokunnan aiempien kannanottojen mukaan niin, että lailla on säädettävä muun muassa yliopistojen tehtävistä, hallintoelimistä sekä niiden kokoonpanosta ja keskinäisistä suhteista, muutoksenhausta eri hallintoelinten päätöksiin sekä yliopistojen kielisuhteista.
Yliopiston itsehallinto on perustuslakivaliokunnan viimeaikaisessa tulkintakäytännössä jaettu tutkimusta ja opetusta koskevaan sekä taloudellis-hallinnolliseen osaan. Taloudellis-hallinnollisen autonomian mukaan yliopisto asettaa itse hallintoelimensä, jotka päättävät sisäiseen hallintoon kuuluvista asioista, minkä lisäksi yliopistoilla on myös oikeus sisäiseen norminantoon.
Itsehallinnon perimmäisenä tarkoituksena on turvata tieteenharjoittamisen riippumattomuutta, tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapautta. Tämän varmistamiseksi tutkijoille, yliopisto-opettajille ja opiskelijoille kuuluu tieteellisiin ratkaisuihin liittyvä itsemääräämisoikeus ja tiedeyhteisölle itsekontrollioikeus. Tutkijalle osoitettu oikeus valita tutkimusaiheensa ja -menetelmänsä merkitsee, ettei tieteellisen tutkimuksen oikeutus ole riippuvainen tutkimukseen kohdistuvista taloudellisista tai yhteiskunnallisista odotuksista tai tieteenalan vallitsevasta paradigmasta. Tiedeyhteisön itsekontrolliin kuuluu muun ohella tiedeyhteisön oikeus arvioida tieteellisen työn suuntaamista ja tuloksia.Kirjoittaja: Tarmo Miettinen
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:yliopiston itsehallinto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yliopiston itsehallinto.)