Oikeustiede:yhtymä

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

yhtymä

yhtymä
Definition avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, laivanisännistöyhtiö sekä elinkeinotoimintaa ja kiinteistön viljelyä tai hallintaa harjoittava yhteenliittymä
Explanation

Tuloverotuksessa yhtymä ei ole erillinen verovelvollinen (TVL 15, 16 §). Yhtymä on laskentasubjekti, jolle lasketaan verotettava tulo, joka jaetaan sen osakkaiden veronalaisena tulona verotettavaksi niiden osuuksien mukaan, jotka heillä on yhtymän tuloon. Osakkaat ovat siten verovelvollisia yhtymän tulosta.

Yhtymät jaetaan tuloverotuksessa elinkeinoyhtymiin ja verotusyhtymiin (TVL 4 §). Elinkeinoyhtymiä ovat laivanisännistöyhtiöt, avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja sellaiset kahden tai useamman henkilön elinkeinotoiminnan harjoittamista varten perustamat muuta kuin yhteisönä pidettävät yhteenliittymät, jotka on tarkoitettu toimimaan osakkaiden yhteiseen lukuun. Elinkeinoyhtymistä avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt ovat oikeushenkilöitä, jotka voivat hankkia oikeuksia, tehdä itsenäisiä oikeustoimia sekä olla asianosaisena tuomioistuimessa ja muun viranomaisen luona. Ne voivat tehdä oikeustoimia myös osakkaidensa kanssa. Laivanisännistöyhtiö ja muut elinkeinoyhtymät eivät ole oikeushenkilöitä. Muita elinkeinoyhtymiä ei käytännössä ole juurikaan esiintynyt. Verotusyhtymät ovat sellaisia kahden tai useamman henkilön muodostamia yhteenliittymiä, joiden tarkoituksena on kiinteistön viljely tai hallinta. Verotusyhtymät eivät ole oikeushenkilöitä, joten sen osakkaat omistavat määräosin yhtymän kiinteistön, joten kiinteistön luovutuksesta verotetaan osakkaita.

Elinkeinoyhtymistä avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden erillinen verovelvollisuus oli vuosikymmeniä vilkkaan oikeudellisen keskustelun ja lainvalmistelutöiden kohteena. Niiden erillisen verovelvollisuuden poistamista perusteltiin muun muassa kansainvälisellä käytännöllä ja veron kiertämismahdollisuuksien estämisellä. Vuoden 1993 alusta alkaen niiden erillinen verovelvollisuus poistettiin ja siirryttiin ns. osakasverotukseen, jossa yhtymälle laskettu verotettava tulo jaetaan osakkaiden tulona verotettavaksi niiden osuuksien mukaan, jotka heillä on yhtymän tuloon.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Järvenoja

Related Concepts

Sources

Andersson&al2016, JärvenojaM2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.10.2021: Oikeustiede:yhtymä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yhtymä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →