Oikeustiede:yötyö
yötyö
yötyö |
Yötyön teettämisen rajoittamisen taustalla on ollut vahva työsuojelullinen tarkoitus. Samalla yötyön teettäminen saattaa joissain töissä olla välttämätöntä. Työnantajan on pyynnöstä ilmoitettava työsuojeluviranomaisille säännöllisesti teettämästään yötyöstä. Työaikalain mukaan yötyön teettäminen on sallittua työssä, joka on järjestetty jaksotyöksi, vuorotyössä, joka on järjestetty vähintään kolmeen vuoroon tai kaksivuorotyössä kello yhteen saakka, yleisten teiden, katujen ja lentokenttien kunnossapito- ja puhtaanapitotyössä, apteekeissa, tiedostusvälineissä tehtävässä työssä sekä sanomalehtien jakelutyössä, työn säännöllisen kulun ylläpitämiseksi välttämättömien huolto- ja korjaustöiden suorittamiseksi yrityksen kannalta tarkoituksenmukaisimpana ajankohtana, tuotantovälineiden huolto- ja korjaustöissä sekä töissä, joiden suorittaminen samanaikaisesti työpaikalla tehtävän säännöllisen työn kanssa aiheuttaa häiriötä säännölliselle työlle tai vaarantaa muiden työntekijöiden työturvallisuutta tai asiakkaiden turvallisuutta.
Erilaisiin korjaus-, huolto- ja ylläpitotöihin lukeutuvat esimerkiksi erikoissiivoukset sekä tietotekniikkaan tai tietojärjestelmiin liittyvät ylläpito- ja päivitystyöt. Sellaisissa säännönmukaisesti toistuvissa huolto- ja korjaustöissä, jotka ovat välttämättömiä vahinkojen estämiseksi tai niiden rajoittamiseksi (esim. vesi- ja jätevesijohtojen tai sähkölaitteiden korjaukset) huolto- ja korjaustyön on tällöin oltava välttämätöntä jo syntyneen vahingon rajoittamiseksi tai vahingon syntymisen estämiseksi; eikä tätä työtä voida siirtää myöhempään ajankohtaan aiheuttamatta vahinkoa. Tällaisen yötyön teettämisedellytykset liittyvät säännönmukaiseen toimintaan, mutta niiden esiintymisajankohtaa ei kuitenkaan voida tarkoin etukäteen tietää. Näiden töiden teettäminen yöaikaan voi johtua myös tehtävän työn muuta, säännönmukaista toimintaa, häiritsevästä luonteesta.
Jos erityisen vaarallisissa tai ruumiillisesti tai henkisesti huomattavan rasittavissa töissä työtä teetetään yötyönä, ei työntekijän kokonaistyöaika saa ylittää kahdeksaa tuntia vuorokaudessa. Tällöin työnantaja ei voi teettää ylityötä, eikä käyttää sellaista työajan tasoittumisjärjestelmää, jonka mukaan työaika ylittää 8 tuntia vuorokaudessa.Kirjoittaja: Marjo Ylhäinen
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:yötyö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yötyö.)