Oikeustiede:vuorotteluvapaa

    Tieteen termipankista

    vuorotteluvapaa

    vuorotteluvapaa
    Määritelmä vuorotteluvapaalakiin perustuva järjestely, jossa työntekijä vapautuu sopimuksen mukaan määräajaksi työsuhteeseen kuuluvan työn suorittamisesta ja jossa työnantaja sitoutuu vastaavaksi ajaksi palkkaamaan työttömänä työnhakijana työ- ja elinkeinotoimistossa olevan henkilön
    Selite

    Vuorotteluvapaan tarkoituksena on edistää lyhytkestoisen työstä poissaolon avulla työntekijän työssä jaksamista ja parantaa samalla työttömänä työnhakijana olevan henkilön työllistymisedellytyksiä määräaikaisen työkokemuksen kautta.

    Vuorotteluvapaa perustuu aina työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen. Vuorottelusopimus on tehtävä kirjallisena ja työnantajan on sitouduttava siinä palkkaamaan sijainen. Vuorottelusopimus on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistolle ennen vuorotteluvapaan alkamista. Lisäksi työsopimus tai muu luotettava selvitys siitä, että sijainen on palkattu vuorotteluvapaan ajaksi, on toimitettava työ- ja elinkeinotoimistolle ennen vuorotteluvapaan alkamista tai viipymättä vuorotteluvapaan alkamisen jälkeen.

    Vuorotteluvapaan edellytyksenä on tietyn kestoinen työhistoria. Vapaata voi saada kokoaikatyöntekijä ja sellainen osa-aikatyöntekijä, jonka työaika on yli 75 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän työajasta. Vuorotteluvapaata voi työntekijän lisäksi saada virkasuhteessa oleva tai virkasuhteeseen verrattavassa palvelussuhteessa valtioon, kuntaan tai muuhun julkisoikeudelliseen yhteisöön oleva henkilö.

    Vuorotteluvapaata ei voi aloittaa sen kalenterikuukauden päättymisen jälkeen, jonka aikana vuorottelija täyttää iän, joka vastaa työntekijän eläkelain mukaista vanhuuseläkkeen alkamisen alaikärajaa vähennettynä kolmella vuodella. Vuorotteluvapaan kesto on vähintään 100 kalenteripäivää yhdenjaksoisesti ja yhteensä enintään 360 kalenteripäivää.

    Vuorotteluvapaalle jäävä saa vapaan ajalta vuorottelukorvausta, jota haetaan Kansaneläkelaitokselta tai työttömyyskassalta. Korvausta ei kuitenkaan makseta siltä vuorotteluvapaasopimuksen mukaiselta vuorotteluvapaan ajalta, jolle ei ole palkattu sijaista. Vuorottelukorvauksen täysi määrä on 70 prosenttia siitä työttömyyspäivärahasta, johon henkilöllä olisi työttömänä ollessaan oikeus työttömyysturvalain perusteella. Vuorottelukorvaus on 80 prosenttia, jos vuorottelijalla on vähintään 25 vuotta vapaan myöntämiseen vaikuttavaa työhistoriaa ennen vuorotteluvapaan alkamista.

    Vuorotteluvapaalaissa on säännelty myös muun ohessa sijaiseksi palkattavan työttömän henkilön edellytyksistä, vuorotteluvapaan jaksottamisesta, sovitun vapaan pidentämisestä ja vapaan keskeyttämisestä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jaana Paanetoja

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:vuorotteluvapaa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vuorotteluvapaa.)