Oikeustiede:vastikkeet osituksessa

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

vastikkeet osituksessa

vastikkeet osituksessa
Definition osituslaskelmassa esiintyviä laskennallisia eriä, joilla pyritään turvaamaan se, että omaisuuden ositus johtaa laissa tarkoitettuun tulokseen
Explanation Avioliiton purkautuessa toimitetaan puolisoiden omaisuuden ositus. Osituksen pääperiaatteena on puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden tasaaminen ositustahojen välillä. Osituksen tarkoitettu lopputulos voi asiattomasti muuttua esimerkiksi siten, että puolison avio-oikeuden alaista omaisuutta siirtyy puolison yksipuolisten toimenpiteiden seurauksena tasaamisen ulkopuolelle niin sanotuksi vapaaomaisuudeksi tai päinvastoin. Osituksen tulos saattaa vääristyä myös siksi, että puoliso epälojaalilla tavalla vähentää omaisuuttaan lahjoittamalla tai hukkaamalla sitä puolisonsa vahingoksi. Vastike-erien avulla tilanne pyritään laskennallisesti ennallistamaan sellaiseksi, joka olisi vallinnut, jos asiatonta muutosta ei olisi tapahtunut.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Helin

Related Concepts

Sources

Aarnio&Helin1992, LohiT2016

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.4.2020: Oikeustiede:vastikkeet osituksessa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vastikkeet osituksessa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →