Oikeustiede:vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue
vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue
vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue |
EU:n vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue luominen asetettiin yhdeksi unionin keskeisimmistä tavoitteista Amsterdamin sopimuksella (voimaan 1.5.1999). Lissabonin sopimuksen mukaan unioni tarjoaa tällaisen alueen kansalaisilleen (SEU 3 artiklan 2 kohta).
EU:n vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue kattaa useita politiikka-aloja. Se sisältää yhteistyön maahanmuutto- ja turvapaikka- sekä ulkorajavalvonta-asioissa, siviili- ja rikosasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön sekä poliisiyhteistyön.
Alan yhteistyöstä määrätään Lissabonin sopimuksen SEUT V -osastossa (67−89 artikla) ja se kuuluu unionin ja jäsenvaltioiden kesken jaettuun toimivaltaan (SEUT 4 artikla).
Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta on kehitetty Eurooppa-neuvoston hyväksymillä monivuotisilla suuntaviivoilla, Wienin toimintasuunnitelma (1998), Tampereen päätelmät (1999), Haagin ohjelma (2004), Tukholman ohjelma (2009) sekä vuoden 2014 strategiset suuntaviivat.
Käytetyt lähteet: Lissabonin sopimusKirjoittaja: Tia Möller
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
WalkerN(ed.)2004, Trauner&RipollServent(eds.)2015
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.11.2024: Oikeustiede:vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue.)