Oikeustiede:vakuustakavarikko

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vakuustakavarikko

vakuustakavarikko
Definition turvaamistoimenpide, jolla pyritään varmistamaan vahingonkorvauksen, menettämisseuraamuksen tai muun rahamääräisen seuraamuksen täytäntöönpano
Explanation

Vakuustakavarikko voi olla kahta laatua. Saamistakavarikosta on kysymys silloin, kun turvaamistoimipäätöksessä määrätään vastaajan omaisuutta pantavaksi takavarikkoon niin paljon, että saaminen tulee turvatuksi. Parempi oikeus – takavarikossa yksilöidään takavarikoitava esine tai omaisuus.

Vakuustakavarikon edellytyksistä on säädetty PKL 6 luvun 1 §.ssä. Omaisuutta saadaan määrätä vakuustakavarikkoon sakon, rikokseen perustuvan vahingonkorvauksen tai hyvityksen taikka valtiolle menetettäväksi tuomittavan rahamäärän maksamisen turvaamiseksi. Edellytyksenä vakuustakavarikon määräämiselle on, että omaisuus kuuluu henkilölle, jota on syytä epäillä rikoksesta tai joka voidaan rikoksen johdosta tuomita korvaamaan vahinko tai maksamaan hyvitystä taikka menettämään valtiolle rahamäärä, ja on olemassa vaara, että mainittu henkilö pyrkii välttämään sakon, vahingonkorvauksen, hyvityksen tai rahamäärän maksamista kätkemällä tai hävittämällä omaisuuttaan, pakenemalla tai muulla näihin rinnastettavalla tavalla.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Tolvanen

Related Concepts

Sources

HelminenK&al2012, Tolvanen&Kukkonen2011, LinnaT2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Oikeustiede:vakuustakavarikko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vakuustakavarikko.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg