Oikeustiede:ulosottoselvitys

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

ulosottoselvitys

ulosottoselvitys
Definition toimitus, jossa ulosmittauskelpoisen omaisuuden löytämiseksi ulosottomies kysyy velalliselta tietoja tämän varallisuudesta sekä varallisuutta koskevista toimista ja määräysvallasta
Explanation

Ulosotossa velallisella ei ole aktiivista myötävaikutusvelvollisuutta niin, että hänen tulisi oma-aloitteisesti kertoa varallisuusoloistaan ulosottomiehelle. Velallisen tietojenantovelvollisuus syntyy vasta, kun ulosottomies pyytää velalliselta tietoja. Silloin tiedot on annettava totuudenmukaisesti. Ulosottomies voi pyytää tietoja vapaamuotoisesti tai toimittamalla ulosottoselvityksen.

Velallinen on velvollinen saapumaan ulosottoselvitykseen ja antamaan pyydetyt tiedot säädettyjen pakkokeinojen uhalla. Ulosottoselvitys voidaan toimittaa myös puhelimitse. Velallinen on velvollinen luovuttamaan ulosottomiehelle myös muun muassa kirjanpitomateriaalia. Jos velallinen salaa omaisuuttaan ulosottomiehen tiedustellessa, velallinen voidaan tuomita rangaistukseen velallisen petoksesta (rikoslain (39/1889) 39 luvun 2-3 §). Ulosottomiehen tulee muistuttaa velallista tästä. Säännökset ulosottoselvityksestä ovat ulosottokaaren (705/2007) 3 luvun 57–63 §:ssä.
Additional Information
Kirjoittaja: Tuula Linna

Related Concepts

Sources

Linna&Leppänen2014, s. 485 ss., LinnaT2019, s. 93 ss.

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:ulosottoselvitys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ulosottoselvitys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →