Oikeustiede:ulkopuolinen työvoima
ulkopuolinen työvoima
ulkopuolinen työvoima |
Ulkopuoliseksi työvoimaksi voidaan katsoa vuokratyöntekijät, toiselta yritykseltä lainatut työntekijät sekä alihankintayritysten työntekijät. Työsuoritus voidaan tilata myös itsenäiseltä ammatinharjoittajalta.
Ulkopuolisen työvoiman käyttöä on säännelty sekä kysymyksessä olevien työntekijöiden että käyttäjäyritysten omien työntekijöiden suojelun näkökulmasta. Työvoiman vuokrauksesta on annettu säännöksiä, joilla pyritään turvaamaan vuokratyöntekijöiden vähimmäistyöehdot ja tasapuolinen kohtelu. Erityissäännöksiä on lisäksi Suomeen tilapäisesti lähetettyjen työntekijöiden vähimmäistyöehdoista. Ne koskevat alihankinta- ja vuokratyöntekijöitä, jotka tavallisesti työskentelevät muussa valtiossa. Vuokra- ja alihankintatyövoiman käyttäjää koskevat myös tilaajavastuulaissa säädetyt tilaajan selvitys- ja muut velvollisuudet, joiden tarkoitus on varmistaa, että asianomaiset työnantajat täyttävät lakisääteiset velvollisuutensa.
Ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskevissa työehtosopimuksissa on määräyksiä, joiden tarkoituksena on turvata käyttäjäyritysten oman henkilökunnan asema. Määräysten mukaan vuokratyöntekijöitä saa käyttää vain työhuippujen tasaamiseen tai muutoin rajoitettuihin erityistehtäviin. Vuokraus ja alihankintasopimuksiin on otettava ehto alan työehtosopimuksen sekä työ-ja sosiaalilainsäädännön noudattamisesta työntekijöiden työsuhteissa.
Yhteistoimintalain mukaan työnantajan on vuosittain esitettävä henkilöstöryhmien edustajille selvitys ulkopuolisen työvoiman käytön periaatteista. Vuokratyövoiman aiotusta käytöstä on neuvoteltava asianomaisen henkilöstöryhmän edustajan kanssa. Jos ulkopuolisen työvoiman käytöstä aiheutuu henkilöstövaikutuksia, kuten henkilöstövähennyksiä, niitä on erikseen käsiteltävä lain mukaisessa yhteistoimintamenettelyssä.Kirjoittaja: Jorma Saloheimo
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:ulkopuolinen työvoima. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ulkopuolinen työvoima.)