Oikeustiede:tilipanttioikeus
tilipanttioikeus
tilipanttioikeus |
Tilipanttioikeus on saatavan panttauksen erityistapaus. Tilipantti perustetaan yksittäiseen panttitiliin panttaussitoumuksella ja ilmoituksella tilinpitäjävelalliselle. Panttioikeuden kohteena on saamisoikeus, jonka määrä saattaa lähtökohtaisesti muuttua tilin saldon osoittamalla tavalla. Tilipanttioikeus voidaan perustaa myös tiliin, jonka saldo voi tiliehtojen mukaan olla negatiivinen. Koska sivullisia sitova panttioikeus edellyttää aina omistajan määräysvallan riittävää rajoittamista, tilipanttioikeus saattaa muodostuu ongelmalliseksi, mikäli tilinhaltija saa edelleen käyttää tiliä panttauksen aikana eikä tilinkäytön muunlaista valvontaa pantinsaajan hyväksi järjestetä.
Tilipantti ei lähtökohtaisesti eroa saamisen panttaamisen perustilanteesta, jossa pantinsaaja ei ole tilinpitäjä vaan ulkopuolinen velkoja. Tilipanttausjärjestely saattaa olla haasteellinen erityisesti velallisen konkurssitilanteissa, jos vakuuden saaja on tilinpitäjä. Voidaan ajatella, että tällöin tilipanttioikeus kaventuu pelkäksi mahdollisuudeksi saada suoritus konkurssivelallisen maksuliikennetililtä konkurssilain 6 luvun 5 §:n estämättä. Tällainen tulkinta on kuitenkin ongelmallinen esimerkiksi konkurssisääntelyn taustalla vaikuttavan velkojien yhdenvertaisen kohtelun periaatteen kanssa sekä konkurssilain säännösten pakottavan luonteen valossa.
Tilipantti saattaa olla osa myös laajempaa rahoitussopimusta. Pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat muun muassa erityisesti konsernimuotoon rakennetuille yrityksille niin sanottuja konsernitili- eli konsernipankkipalveluja. Tällaisiin tilisopimuksiin saattaa liittyä tilipanttiehtoja esimerkiksi siten, että konsernin tytäryhtiöt sitoutuvat panttaamaan tilinpitäjäpankille kaikki saamisoikeutensa emoyhtiöltä.Kirjoittaja: Jaakko Mikkilä
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:tilipanttioikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:tilipanttioikeus.)