Oikeustiede:testamentin toimeenpano
testamentin toimeenpano
testamentin toimeenpano |
Testamentin toimeenpano eli täytäntöönpano riippuu siitä, onko kysymyksessä yleis- vai erityisjälkisäädös. Yleisjälkisäädös tuottaa testamentinsaajalle perillisen asemaan rinnastuvan oikeusaseman. Perillinen on kuolinpesän osakas, ja näin ollen myös yleistestamentin saajalla on pesänosakkaan oikeudet ja velvollisuudet. Tämä merkitsee sitä, että yleistestamentti pannaan aina täytäntöön perinnönjaossa, jollei kysymys ole sellaisesta testamentista, joka antaa saajalle yksinoikeuden jäämistöön. Tällöin testamenttiomaisuus siirtyy saajalle samalla tavalla kuin perintö yksinperijälle.
Yleistestamentin saaja voi siten vaatia perillisen tavoin perinnönjaon käynnistämistä eli erimielisyyden sattuessa pesänjakajan määräämistä jakoa toimittamaan. Hän voi osallistua osakkaana jakoon, hän saa jaossa osuutensa, ja hänellä on oikeus moittia tehtyä perinnönjakoa.
Erityisjälkisäädöksen saajan asema muistuttaa perittävän velkojan asemaa. Hän ei ole kuolinpesän osakas, eikä hänen oikeuttaan sen vuoksi toteuteta perinnönjaossa. Erityisjälkisäädös täytetään aina pesänselvityksen yhteydessä velkojen maksun jälkeen mutta ennen perinnönjakoa. Jos kuolinpesään on määrätty pesänselvittäjä, erityistestamentin täyttäminen on hänen tehtävänsä.
Jakamattomasta pesästä täytettävä erityisjälkisäädös on pantava täytäntöön niin pian kuin se voi tapahtua tuottamatta haittaa kenellekään, jonka oikeus on pesänselvityksestä riippuvainen. Laissa on annettu erityisiä suojasäännöksiä (PK 22 luku) niiden tilanteiden varalta, että kuolinpesän osakkaat perintöä jakamalla tai muulla tavoin loukkaavat taikka vaarantavat erityistestamentin saajan oikeutta.
Perittävä voi testamentissa määrätä testamentin toimeenpanijan ja antaa muitakin testamentin toimeenpanoa koskevia määräyksiä. Jollei testamentista muuta ilmene, testamentin toimeenpanijalla on samat valtuudet kuin pesänselvittäjällä. Toimeenpanijalla ei kuitenkaan ole kelpoisuutta luovuttaa kuolinpesää konkurssiin, eikä toimeenpanijan määrääminen supista lesken oikeutta osallistua pesänselvitykseen. Testamentin toimeenpanija voi toimittaa pesänjakajana perinnönjaon, jos käräjäoikeus ei ole määrännyt kuolinpesään erillistä pesänjakajaa.Kirjoittaja: Aulis Aarnio
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Aarnio&Kangas2016, s. 1256 ss.
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:testamentin toimeenpano. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:testamentin toimeenpano.)