Oikeustiede:testamentin peruuttaminen
testamentin peruuttaminen
testamentin peruuttaminen |
Testamentti on tekijänsä viimeisen tahdon ilmaisu. Sen vuoksi testamentti eroaa muista henkilön antamista tahdonilmaisuista siinä, että se ei sido häntä. Tekijä voi milloin hyvänsä elinaikanaan peruuttaa testamenttinsa kokonaan tai osittain. Peruuttamista ei tarvitse millään tavalla perustella. Edes lupaus olla peruuttamatta testamenttia ei sido antajaansa.
Peruuttaminen on vapaamuotoinen toimenpide. Testamentti voidaan peruuttaa joko (uuden) testamentin muodossa tai vapaamuotoisesti esimerkiksi yliviivaamalla testamentti, repimällä se tai vain ilmoittamalla sen tulleen peruutetuksi. Tallellakin oleva testamentti saattaa siis olla peruutettu, jos testamentin tekijän peruuttamistahto on riittävän selkeästi näytetty toteen.
Testamentin muuttaminen aiheuttaa toisinaan ongelmia. Muutos voi peruuttaa aikaisemman testamentin, mutta se saattaa myös pelkästään täydentää sitä. Jos testamenttia muutetaan vain kumoamalla siitä määräyksiä, ei antamalla uusia, kysymys on peruuttamisesta. Jos sitä muutetaan lisäämällä määräyksiä, kysymys on testamentin tekemisestä. Vaikka peruuttaminen on vapaamuotoinen toimi, on uusien määräysten antaminen eli testamentin tekeminen aina määrämuotoinen toimenpide (ks. testamentin muoto).
Jos testamentin peruutus peruutetaan, syntyy ongelma alkuperäisen testamentin voimassaolosta. Asiasta on esitetty erilaisia mielipiteitä, mutta lainkäytössä on vähitellen vakiintunut kanta, joka painottaa alkuperäisen testamentin tallellaolon merkitystä. Jos kirjallisesti laadittu testamentti on tallella, on sitä epätietoisessa tapauksessa peruutuksen peruutuksen jälkeen noudatettava.Kirjoittaja: Aulis Aarnio
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:testamentin peruuttaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:testamentin peruuttaminen.)