Oikeustiede:testamentin peruuttaminen

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

testamentin peruuttaminen

testamentin peruuttaminen
Definition oikeustoimi, jolla perittävä ilmaisee tahtonsa, jonka mukaan hänen aikaisemmin laatimansa testamentti ei ole enää voimassa
Explanation Testamentti on tekijänsä viimeisen tahdon ilmaisu. Sen vuoksi testamentti eroaa muista henkilön antamista tahdonilmaisuista siinä, että se ei sido häntä. Tekijä voi milloin hyvänsä elinaikanaan peruuttaa testamenttinsa kokonaan tai osittain. Peruuttamista ei tarvitse millään tavalla perustella. Edes lupaus olla peruuttamatta testamenttia ei sido antajaansa.

Peruuttaminen on vapaamuotoinen toimenpide. Testamentti voidaan peruuttaa joko (uuden) testamentin muodossa tai vapaamuotoisesti esimerkiksi yliviivaamalla testamentti, repimällä se tai vain ilmoittamalla sen tulleen peruutetuksi. Tallellakin oleva testamentti saattaa siis olla peruutettu, jos testamentin tekijän peruuttamistahto on riittävän selkeästi näytetty toteen.

Testamentin muuttaminen aiheuttaa toisinaan ongelmia. Muutos voi peruuttaa aikaisemman testamentin, mutta se saattaa myös pelkästään täydentää sitä. Jos testamenttia muutetaan vain kumoamalla siitä määräyksiä, ei antamalla uusia, kysymys on peruuttamisesta. Jos sitä muutetaan lisäämällä määräyksiä, kysymys on testamentin tekemisestä. Vaikka peruuttaminen on vapaamuotoinen toimi, on uusien määräysten antaminen eli testamentin tekeminen aina määrämuotoinen toimenpide (ks. testamentin muoto).

Jos testamentin peruutus peruutetaan, syntyy ongelma alkuperäisen testamentin voimassaolosta. Asiasta on esitetty erilaisia mielipiteitä, mutta lainkäytössä on vähitellen vakiintunut kanta, joka painottaa alkuperäisen testamentin tallellaolon merkitystä. Jos kirjallisesti laadittu testamentti on tallella, on sitä epätietoisessa tapauksessa peruutuksen peruutuksen jälkeen noudatettava.
Additional Information
Kirjoittaja: Aulis Aarnio

Related Concepts

Sources

Aarnio&Kangas2015, s. 421 ss.

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.6.2020: Oikeustiede:testamentin peruuttaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:testamentin peruuttaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →