Oikeustiede:takuu

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

takuu

takuu (luo nimityssivu)
Definition


1) sopimussuhteessa annettava erityinen sitoumus tavaran tai muun suorituksen laadusta tai kestävyydestä


2) harvinaisempana termin käyttöyhteytenä: Pankin antama takausta muistuttava sitoumus vastata toisen henkilön velasta velkojaa kohtaan
Explanation Irtaimen kaupassa annetaan yleisesti laatu- ja kestävyystakuita. Ne annetaan joko erityisinä takuusitoumuksina tai sopimukseen kirjoitettuina ehtoina, joihin sisältyy takuu-sana tai jokin sitä vastaava ilmaisu. Eräissä tuoteryhmissä, kuten kotitalouskoneissa, on tavanomaista, että takuusitoumuksen antaa joku muu kuin myyjä: tavaran valmistaja tai maahantuoja.

Jako laatu- ja kestävyystakuisiin perustuu siihen, mihin ajankohtaan takuu kohdistuu. Takuu, joka vain sisältää ilmoituksen tavaran ominaisuuksista luovutushetkellä, ei itse asiassa näytä ansaitsevan itsenäisen oikeusinstituutin asemaa, koska ilmoituksen paikkansa pitämättömyys johtaa vain siihen, että ostajan käytössä ovat normaalit laatuvirheeseen liittyvät oikeussuojakeinot lainsäädännön mukaisesti. Kestävyystakuu sen sijaan sisältää erityisen sitoumuksen siitä, että myyjä tai muu takuun antaja vastaa sopimuksessa ilmoitettuna aikana tavarassa ilmenevistä vioista ja lupaa korjata ne.

Kuluttajansuojalain 5 luvun 15a §:n takuusäännöksen mukaan tavarassa katsotaan olevan virhe, jos tavara huonontuu takuussa tarkoitetulla tavalla sellaisena aikana, jona myyjä on sitoutunut vastaamaan tavaran käyttökelpoisuudesta tai muista ominaisuuksista. Virhevastuuta ei kuitenkaan synny, jos myyjä saattaa todennäköiseksi, että huonontuminen johtuu tapaturmasta, tavaran vääränlaisesta käsittelystä tai muusta ostajan puolella olevasta seikasta.

Takuulausumia esiintyy yleisesti erilaisissa vakioehdoissa. Silloin niiden sisältö ja merkitys määräytyy yleensä näiden ehtojen muun sisällön nojalla. Joskus ehdot on muilta osiltaan kirjoitettu siten, että ne itse asiassa muodostuvat vastuuta rajoittaviksi: myyjän laatuvastuu on vähäisempi kuin se lain nojalla olisi ilman sanottuja sopimusehtoja. Vastuu voi rajoittua koskemaan vain tiettyjä osia myydystä kokonaisuudesta, tai se voi rajoittua poikkeuksellisen lyhyeen aikaan.
Additional Information
Kirjoittajat: Eero Routamo ja Mika Hemmo

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.11.2020: Oikeustiede:takuu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:takuu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →