Oikeustiede:takaus/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Takausta on pyritty sääntelemään kattavasti takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta annetussa laissa eli takauslaissa. Lain seitsemän ensimmäistä lukua koskevat takausta, kahdeksas vierasvelkapanttausta ja viimeisessä luvussa ovat voimaantulosäännökset.
Luvussa 1 ovat yleiset säännökset. Niitä ovat lain soveltamisala ja pakottavuus. Laki on laissa määritellyn yksityistakaajan hyväksi silloin, kun hän on antanut takauksen laissa määritellylle luotonantajalle.
Toisessa luvussa keskitytään takauksen sisältöön. Keskeinen aihe on takaajan vastuun sääntely. Koskee vastuu esimerkiksi liitännäiskustannuksia (korko, kulut). Yleistakaukselle on säädetty rajoituksia. Luvussa on myös määräys takauksen sovittelusta. Lisäksi siinä on säädetty eräistä muutoksista ja niiden vaikutuksesta takaussuhteeseen.
Takaajan asemaa on kyetty parantamaan siten, että hänelle on annettava säädetyt tiedot ennen takauksen antamista. Takauslain 3 luku koskeekin tietojen antamista takaajalle. Tiedonantovelvollisuus koskee luotonantajaa, ei kaikkia velkojia.
Takaajan vastuu lakkaa, kun päävelka on suoritettu. Sääntö on esitetty heti takaajan vastuun vähentymistä ja lakkaamista koskevan takauslain 4 luvun ensimmäisessä eli lain 15 §:ssä. Lukuun on kerätty säännöt takaajan vapautumisesta vastuustaan kokonaan tai osittain. Peruste on usein velkojan toimenpide, joka huonontaa takaajan asemaa.
Oman lukunsa takauslaissa on saanut myös päävelan periminen takaajalta. Siinä säädetään muun ohessa takaajan ennenaikaisesta suorituksesta ja takaajan kuittausoikeudesta.
Kun takaaja on joutunut maksamaan velkojan velan, nousee luonnostaan esiin kysymys siitä, saako takaaja periä sen, mitä on maksanut, velalliselta. Pääsääntö on, että velallinen joutuu maksamaan takaajalle hänen velkojalle suorittamansa päävelan määrän. Luvussa säädetään myös siitä, miten usean takaajan kesken vastuu jakautuu ja millainen oikeus maksajalla on saada muilta takaajilta näiden osuudet.
Viimeisessä takausta koskevassa luvussa on erinäisiä säännöksiä esimerkiksi tietojen antamisesta ja oikeudenkäynnistä.