Oikeustiede:syrjimättömyysperiaate

    Tieteen termipankista

    yhdenvertaisuusperiaate | syrjintäkiellon periaate | syrjimättömyysperiaate

    yhdenvertaisuusperiaate
    syrjintäkiellon periaate
    syrjimättömyysperiaate
    Määritelmä EU-oikeuden yleinen oikeusperiaate, jonka tarkoituksena on varmistaa tarkoituksena varmistaa yksilöiden tasa-arvoinen kohtelu kansallisuudesta, sukupuolesta, rodusta tai etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, vammaisuudesta, iästä tai sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta
    Selite

    Euroopan yhteisöjen perustamissopimuksessa syrjimättömyysperiaate koski alun perin vain kansalaisuuden nojalla tapahtuvaa syrjintää, minkä mukaisesti kaikkia unionin kansalaisia on kohdeltava tasavertaisesti. Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä syrjimättömyysperiaate on kuitenkin laajentunut koskemaan mm. sukupuoleen perustuvan syrjinnän kieltoa ja miesten ja naisten samapalkkaisuusperiaatetta.

    Vaikka kansalaisuuteen perustuvan syrjinnän kielto liittyy erityisesti EU-kansalaisten oikeusasemaan ja henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen sisämarkkinoilla, nykyisen SEUT 18 artiklan mukaisesti kaikki kansalaisuuteen perustuva syrjintä on kiellettyä perussopimusten soveltamisalalla. EU-oikeuden kansalaisuuteen perustuvan syrjinnän kielto pyrkii esimerkiksi turvaamaan sen, ettei toisista jäsenvaltioista peräisin olevia tavaroita, henkilöitä, palveluita tai pääomaa syrjitä suhteessa oman maan vastaaviin. Syrjimättömyysperiaate ilmenee useissa perussopimuksen artikloissa, joilla on liittymäkohtia sisämarkkina- tai kilpailuoikeuteen.

    Amsterdamin sopimuksella kielto ulotettiin koskemaan myös sukupuoleen, rotuun, etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää. Lisäksi Lissabonin sopimuksessa syrjimättömyysperiaatteen toteutuminen asetetaan Euroopan unionin tavoitteeksi. Sopimukseen sisältyy horisontaalinen lauseke, jonka tavoitteena on sisällyttää syrjinnän torjuminen kaikkiin unionin politiikkoihin ja toimintoihin (SEUT 10 artikla).

    Syrjimättömyysperiaatteesta onkin kyseisen Amsterdamin sopimuksella lisätyn yleisen syrjintäkiellon (SEUT 19 artikla) ja perusoikeuskirjan sisältämien syrjimättömyyssäännöksien (perusoikeuskirjan 20, 21 ja 23 artiklat) myötä tullut yleinen EU:n perusoikeus.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Sonya Walkila

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 8.10.2024: Oikeustiede:syrjimättömyysperiaate. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:syrjimättömyysperiaate.)