Oikeustiede:sosiaalihuolto

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sosiaalihuolto

sosiaalihuolto
Definition sosiaalipalvelujen ja -avustusten muodostama kokonaisuus
Explanation Sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaan kunnalliseen sosiaalihuoltoon sisältyvät sosiaalisen turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä yleis- ja erityislainsäädännön mukaiset sosiaalihuollon tehtävät ja palvelut. Sosiaalihuolto jaetaan hyvinvoinnin edistämiseen ja sosiaalipalveluihin.

Hyvinvoinnin edistämiseen kuuluu neuvonta ja ohjaus, tiedon tuottaminen sosiaalisten olojen kehittämiseksi, toimet ehkäisevän ja korjaavan työn ylläpitämiseksi sekä sosiaalihuollon asiantuntemuksen käyttäminen muun toiminnan tukena. Sosiaalipalvelut perustuvat palvelunkäyttäjien tarpeisiin ja niillä ylläpidetään ja edistetään yksilön, perheen ja yhteisön toimintakykyä, sosiaalista hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta. Palvelut jaetaan yleis- ja erityispalveluihin. Merkittävästä osasta sosiaalipalveluja on erillislainsäädäntöä, esimerkiksi vammaispalveluista, kehitysvammaisten erityishuollosta, toimeentulotuesta, sosiaalisesta luototuksesta, kuntouttavasta työtoiminnasta, päihdehuollosta, mielenterveystyöstä, lastensuojelusta ja oppilas- ja opiskelijahuollosta.

Laajasti ymmärrettyyn sosiaalihuoltoon sisältyvät myös sosiaaliavustukset.
Additional Information
Kirjoittaja: Pentti Arajärvi

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2021: Oikeustiede:sosiaalihuolto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sosiaalihuolto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →