Oikeustiede:remburssi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

remburssi

remburssi
Definition Remburssi on ulkomaankaupassa käytetty maksu- ja vakuusjärjestely. Siinä ostajan pankin ottama maksuvastuu turvaa myyjän kauppahintasaatavan. Pankki on sitoutunut kauppahinnan maksamiseen sovittujen edellytysten täyttyessä.
Explanation

Ulkomaankaupassa käytettäviä dokumenttiluottoja kutsutaan suomeksi rembursseiksi. Kun tavaraa tuodaan ulkomailta Suomeen, ostaja sopii pankin kanssa, että pankki avaa remburssin myyjän hyväksi. Remburssi on sopimus, jossa ostajan pankki sitoutuu maksamaan myyjälle sen pankin kautta remburssissa sovitun määrän, kun remburssin mukaiset maksuehdot ovat täyttyneet. Yleisin edellytys pankin maksuvelvollisuudelle lienee se, että pankki on saanut haltuunsa tavaraan oikeuttavat asiakirjat.

Ostajan pankki maksaa kauppahinnan myyjän pankille. Se tilittää maksun edelleen myyjälle. Kauppahintavelka erääntyy kuitenkin vasta, kun tavara on sopimuksen mukaisesti asetettu ostajan saataville tai määrättäväksi, ellei toisin ole sovittu (ks. kauppalain, 355/1987, 49 §:n 1 mom.). Ostajalla on oikeus tarkastaa ennen kauppahinnan suorittamista tavara tavanomaisesti tai olosuhteisiin nähden asianmukaisesti (kauppalain 49 §:n 2 mom.). Myyjällä ei ole pääsääntöisesti velvollisuutta luopua tavarasta ennen kauppahinnan suorittamista, ellei toisin ole sovittu (kauppalain 10 §).
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Sources

Helppi&Paloheimo2005, Saarnilehto&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 11.4.2021: Oikeustiede:remburssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:remburssi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →