Oikeustiede:perintöoikeuden menettäminen

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

perintöoikeuden menettäminen

perintöoikeuden menettäminen
Definition perillisaseman tai testamenttiin perustuvan oikeusaseman menettäminen oikeudenhaltijan rikollisen tai moitittavan käyttäytymisen perusteella
Explanation Menettämisperusteet. Kenelläkään ei ole oikeutta perinnön tai testamentin saamiseen sen henkilön jälkeen, jonka kuoleman hän on aiheuttanut rikollisella teolla. Jos rikoksen tekijä on alaikäinen tai syyntakeeton, hän ei kuitenkaan menetä oikeuttaan perintöön. Ratkaisua on perusteltu sillä, että tekijältä puuttuu näissä tilanteissa kyky rikosoikeudellisesti merkitykselliseen tahallisuuteen. Perintöoikeuden menettämisseuraamus on liitetty myös testamentin hävittämiseen tai salaamiseen. Jos perillinen on tahallaan hävittänyt tai salannut perittävän testamentin, tuomioistuin voi määrätä, että hän menettää perintöoikeutensa joko kokonaan tai osaksi.


Menettämisseuraamukset. Perintöoikeuden menettämisseuraamus rikollisen teon tai testamentin salaamisen johdosta rajoittuu vain teon tekijään. Hänen osuutensa menee perintökaaren mukaan hänen sijaantuloperillisilleen (ks. perimysjärjestys). Jos esim. isänsä surmanneella pojalla on oma lapsi, saa tämä pojan osuuden surmatun jäämistöstä.
Additional Information
Kirjoittaja: Urpo Kangas

Related Concepts

Sources

Aarnio&Kangas2016, s. 128 ss.

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.6.2020: Oikeustiede:perintöoikeuden menettäminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perintöoikeuden menettäminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →