Oikeustiede:perinnöttömäksi tekeminen
perinnöttömäksi tekeminen
perinnöttömäksi tekeminen |
Rikollinen teko. Jos perillinen on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää tai perittävän läheisiä henkilöitä, voi perittävä pätevästi syrjäyttää hänet jäämistöstä. Rikollisen teon loukkaavuutta arvioidaan perittävän näkökulmasta. Alle 15-vuotiaan tai syyntakeettoman tekemä teko ei kelpaa perinnöttömäksi tekemisen perusteeksi.
Kunniaton ja epäsiveellinen elämä. Vaikka perillinen ei syyllistyisikään rikoslaissa rangaistavaksi säädettyyn tekoon, hänen elämäntapansa voi olla perittävää loukkaava. Pelkästään se, että perillisen ja perittävän elämäntavat ovat erilaiset, ei kuitenkaan oikeuta perittävää tekemään perillistä perinnöttömäksi. Yksittäinen teko tai tilapäinen käyttäytyminen eivät vielä riitä perusteeksi perinnöttömäksi tekemiseen.
Menettely. Perinnöttömäksi tekemisen tulee tapahtua testamentilla, jossa on mainittava myös peruste, johon perittävä haluaa vedota. Perinnöttömäksi tekeminen voidaan riitauttaa ennen perinnönjakoa tai myös sen jälkeen.
Menettämisvaikutus. Perinnöttömäksi tekemisen vaikutukset rajoittuvat perintöoikeuden menettäjään itseensä. Hänen osuutensa menee perintökaaren sijaantuloperimystä koskevien säännösten mukaan hänen oikeudenomistajilleen. Jos isä esimerkiksi tekee perinnöttömäksi poikansa, menee tämän osuus pojan lapselle.Kirjoittaja: Urpo Kangas
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:perinnöttömäksi tekeminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:perinnöttömäksi tekeminen.)